Окончателно! Стоп на небостъргача „Златен век”, „Артекс“ ще обжалват!

Златен век

Строителството на сградата „Златен век“ в столицата ще бъде спряно окончателно. Казусът отива в съда, ако инвеститорът „Артекс“ реши да обжалва заповедта на държавата. Това увери днес министърът на регионалното министерство Петя Аврамове след среща при премиера и протестиращи от гражданския инициативен комитет.

Мотивите са два:

„Заповедта за спиране на строителството ще бъде с мотиви – първо нарушения по време на строителството и второ липса на презаверено разрешение за строеж. Това ще направи заповедта стабилна, след това съдът ще решава”, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Тя уточни, че до ноември 2018-та фирма „Артекс” е можела да внесе документи с искане за презаверка за разрешителното за строеж. От прегледа на документите става ясно, че такова искане няма.

От компанията се възмутиха, че не са били поканени на срещата и обявиха, че всичко е законно:

„Разполагаме с всички законно издадени книжа, заповеди, подписани от главния архитект Здравко Здравков и множество проверки на ДНСК – това означава, че строежът е законен. Разбира се, че ще обжалваме и съдът ще се произнесе”, каза Пламен Мирянов, управител на „Артекс Проект“.

Инициативният комитет обяви, че след днешната среща засега спират с протестите:

“Да отложим по нататъшните ни протестни действия и жалби с една седмица до окончателното влизане на заповедта в сила”, каза Никола Вапцаров, Инициативен комитет „Лозенец“.

Нито една от институциите не успя да даде точен отговор какво ще се случи със строежа оттук нататък:

„Строежът трябва да бъде обезопасен ,във времето което се връчва заповедта и подлежи на контрол, в момента гадаем какво ще се случи в следващите производства”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

„Тук има политическа воля, а политическата воля е да се спази закона и закона да важи за всички без значение кой кой е. Това за мен е посланието от днес”, каза кметът на София Здравко Здравков.

Властта беше категорични строителството на „Златен век“ не се спирало под обществен натиск.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ