Младен Маринов: Всеки може да бъде проверен, винаги има кой да наказва

Младен Маринов

На вчерашния съвет запознах президента с това, което правим за борба с корупцията, а то не е малко, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Новият закон е от една година, хиляди на брой са декларациите, които се декларират, всичко се проверява. Ние работим много добре с новата агенция. Вследствие на тази координация има много реални случаи, които стават обществени достояния, заяви Маринов.

През 2018 година са образувани досъдебни производства за корупция срещу 37 български граждани. Сред тях има кметове, има участници в местната власт, държавни служители, уточни вътрешният министър.

КПКОНПИ и прокуратурата имат правомощията да разследват министри. При всеки сигнал се извършва проверка. Ако се работи по внушения, това не е добре за никой. Трябва да се изчака проверката на компетентния орган, посочи Младен Маринов.

Всеки в държавата може да бъде проверен. Ако има пропуски в законодателството, те могат да бъдат отстранени от Народното събрание, подчерта министърът.

Попитан дали би съдействал да се влезе на проверка в жилището на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Маринов заяви: „Ако поискат от нас съдействие, ние ще съдействаме на всеки компетентен държавен орган“.

По думите му не е добра практика да се сменят бързо законите за борба с корупцията. КСНС е съвещателен орган при президента. Аз като министър на вътрешните работи не мога да отнемам правомощия на Народното събрание, тъй като законите се приемат там. Моето лично мнение е, че ако един закон е работил успешно една година, то това не означава че е лош. Ако има нужда – може да се направи поправка. Не е добра практика при всеки проблем да пристъпваме към промяна на закона, защото хората се объркват. Законите трябва да са по-устойчиви. Всеки закон трябва да се изпита в практиката, а за това е необходимо време, посочи вътрешният министър.

Той коментира и думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже“. От действията на държавата е видимо, че винаги има кой да наказва, заяви Младен Маринов.

В отговор на въпрос той уточни, че жилището, в което живее в момента, е от 2012 година и е закупено преди да заеме поста министър на вътрешните работи. Всичко, което имам, съм го декларирал, каза вътрешният министър.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ