50 хиляди гладни мигранти от „Конвоя на надеждата“ насъскани да нахлуят в България

Младен Маринов

50 хиляди гладни бежанци от Турция, основно афганистанци, иранци и иракчани, са „непосредствена заплаха за сигурността на република България“.

За това са докладвали специалните служби по време на заседанието на правителствения Съвет по сигурността, свикан вчера от премиера Бойко Борисов. Бежанците са от т.н. „Конвой на надеждата“, за който вчера намекна и вътрешният министър Младен Маринов.

Тарторите на различните кланове в тази многонационална група от мигранти се опитват да организират тяхното прехвърляне в Западна Европа. Засега тези хора са блокирани от турските власти в околностите на Одрин.

Маршрутите на „Конвоя на надеждата“ според нашите специални служби са два. Първият минава през Гърция, Северна Македония, Събия, Унгария и Австрия. Неслучайно преди дни австрийското правителство обяви, че удължава срока на затегнати режим по границата на страната.

Вторият маршрут отново минава през Гърция, но вече засяга и нашата страна, тъй като прекосява територията ѝ заради липсата на ограда по българо-гръцката граница.

Именно заради съществуването на ограда на българо-турската граница тарторите на „Конвоя на надеждата“ не чертаят планове за директно прехвърляне на бежанци на територията на страната ни. Причината е, че такова мероприятие ще струва много скъпо на и без това изгладнелите мигранти от „Конвоя на надеждата“.

Нашите служби анализират и оценяват бунтовете от края на миналата седмица в Гърция като първи тест за проникването на бежанците в Западна Европа било през Северна Македония, било през България.

Събитията се разиграват в навечерието на изборите за европарламент в целия Европейски съюз и са тест.

По-късно днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов ще бъдат на южната ни граница с Гърция, за да проверят готовността на страната ни да отблъсне „Конвоя на надеждата“.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ