Съучастникът на Иванчева Петко Дюлгеров се отказа от първите си показания

Image_7390960_126

Петко Дюлгеров, който заедно с кметицата Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова е подсъдим по делото за подкуп, се отказа от първите си показания, че е искал парите от името на Иванчева. Това стана в Специализирания съд, където се гледа делото срещу тримата.

По думите му първите показания, които е дал на 17 парил 2018 г. при задържането му, били дадени под натиск в присъствието на служебен адвокат, който не бил опълномощен от него. Тогава той казал, че с него се е свързал строителният предприемач Александър Ваклин, тъй като е имал проблеми с придвижването на преписка. Двамата се уговорили Дюлгеров да му помогне, а в замяна Ваклин да му даде около 14 хил. евро хонорар, с което да подпомогне неговото лечение на очите в Турция, което струвало 15 хил. евро. Също така и да спонсорира телевизионни предавания и да го ползва като консултант.

След този разговор Дюлгеров се обадил на Иванчева и й обяснил, че работи за Ваклин. Тя пък му отговорила, че приема лично нещата, тъй като предприемачът бил завел дело в Административния съд. После Дюлгеров се видял с Иванчева и Биляна Петрова в кафене, близо до пазара „Георги Кирков“, и Петрова му казала, че Ваклин трябва да плати 15 евро за 12 500 квадрата разгъната площ, което правело общо 70 000 евро. На следващия ден Дюлгеров се видял с Ваклин в кафене срещу ЦУМ, бизнесменът носел парите. Той имал обаче още два обекта в „Младост“ и бил притеснен за тях, за това Дюлгеров отново се свързал с Петрова, за да провери тя дали всичко в документите им е наред.

Иванчева се съгласила много трудно на срещата с Ваклин, която се провела на 13 април 2018 г., става ясно от първите показания на Петко Дюлгеров.

След срещата Ваклин му се обадил и бил много ядосан, защото кметицата го накарала да чака час и половина. На разговора тя поискала спонсорство за район „Младост“. Последната среща между Ваклин и Дюлгеров била на 17 април м.г., когато в себе си Ваклин носел 70 хил. евро. Бизнесменът му подал парите, след което Дюлгеров отишъл в тоалетната и там взел своя хонорар. После се видял с Иванчева и Петрова в друго кафене, където говорили един час. От там се прехвърлили в служебната кола на Иванчева, която била паркирана близо до ул.“Славянска“. На Дюлгеров му направило впечатление, че била много разхвърляна. Той поставил парите, които носел в чантата си в бял плик, в кашонче. Двете жени го попитали дали е взел своята част. Иванчева се обадила на някого по телефона и му казала да предвижи преписката на Ваклин.

Тези показания бяха прочетени в съдебната зала, след което Петко Дюлгеров обясни, че не ги поддържа. Преди него обяснение даде и Биляна Петрова, която каза, че от никого не е искала подкуп. Че се е виждала само веднъж с Александър Ваклин на тази среща при кметицата и че даренията, които правели инвеститорите, били абсолютно доброволни.

Делото продължава в 13 часа, когато може да започнат пледоариите.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ