Ще има достатъчно българско агнешко за празниците

Агнешко месо

Ще има достатъчно българско агнешко за празниците, заяви пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Всяка година успяваме да го осигурим. Въпросът е доколко търговците се възползват от някакви недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите“, каза той в предаването „Преди всички“.

Тази година на българското месо ще се слага син печат за разпознаване от потребителите, а месото, което е внос, ще бъде с червена маркировка. Освен това, на щанда, където се продава агнешкото месо, задължително ще трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, подчерта Караколев. По думите му въпреки тези мерки отново ще има заблуждаващи практики при част от търговците.

„В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Симеон Караколев.

Според него няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната.

Животновъдът посочи като голям проблем наддекларираните животни:

„Има колеги, които злоупотребяват със стотици, други – с хиляди. Има недостатъчен контрол. Това са пропуски в системата, от които умело се възползват доста хора“.

Според статистиката животните са 1,4 млн. Караколев беше категоричен, че бройката не е вярна, а животните са не повече от 1 млн. Със сигурност в системата има поне 200 хил. несъществуващи овце, добави той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ