Депутатите решиха! Избираме коя формула ще даде по-висока пенсия

Пенсионер

Изборът по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия ще важи в следващите 4 години. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване гласуваха единодушно на второ четене депутатите в парламента.

В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни години” отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход.

Ще има нови заявления за отпускане на пенсия, в които хората ще трябва изрично да посочат, че избират размерът ѝ да бъде определен по старата методика, и да представят необходимите документи за 3-те “златни години” преди 1997-а. Така НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта – и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Ако бъдещият пенсионер е убеден, че ще е по-изгодно да се пенсионира по новите правила, той няма да носи документи в НОИ. Целта е да не се създава напрежение в хората, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г.

С тези предложения се осигурява справедливост и защита. Нито един човек, който е подал документи и ще получава пенсия след 31 декември 2018г., няма да бъде ощетен с нито една стотинка, каза от трибуната депутатът от ГЕРБ и един от вносителите Светлана Ангелова и добави, че българските граждани могат да бъдат спокойни.

„С тази поправка се тушира напрежението, създадено след Нова година във връзка с новия коефициент, в който влизат годините след 2000 г. Така никой няма да бъде ощетен“, каза председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ