Над милион и половина души с втора пенсия само на хартия!

пари левове

1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия само на хартия. Социално осигурените българи в частните пенсионни фондове са 4 662 000, сочат данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване към първото тримесечие на 2019 г.

Според статистиката на НСИ в края на миналата година работещите българи са били 3 152 700. Това означава, че малко над 1,5 млн. нашенци имат разкрита индивидуална партида, но в момента няма постъпления в нея и реално не им се трупа втора пенсия. В тези над 4 млн. души влизат хора със стари права, т.е. преди са се осигурявали, но сега са прекъснали. Такива са българите, които са заминали в чужбина, и безработните. Частните фондове у нас управляват 14 млрд. лева. За сравнение в Румъния сумата е 11,5 млрд. лв., разпределени между над 7 млн. души. Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 1960 г. Те ще вземат допълнителни пари за старини през 2021 г. Три години по-късно към тях ще се присъединят и мъжете от същия набор.

Източник: Ретро


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ