Финансова вест, касаеща всички собственици на имот!

пари

Няма да има по-високи данъци за имотите в курортите. Всички ще бъдат уеднаквени с промените в Закона за местните данъци и такси, внесени в НС от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати днес, уточнява Канал 3.

Корекциите в закона са във връзка с решението на Конституционния съд от 9 април т.г., с което последните промени в навечерието на бюджетната година бяха обявени за противоконституционни. Това стана, след като ветото на президента беше преодоляно от Народното събрание.

От януари 2019 г. собствениците на второ жилище в курортите трябваше да плащат по-висок данък сгради – от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за имотите в планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти.

Във внесените последни промени се предвижда всички собственици на жилищни имоти в курортните селища да плащат, колкото и останалите – от 0,1 до 4,5 хиляди от данъчната оценка.

Със законопроекта се цели и еднакво третиране и недопускане на дискриминация на данъчно задължените лица във връзка с вече платени данъци до влизане в сила на решението на КС,тъй като налогът се плащ още в началото на годината, изтъкват вносителите. Данъкът на тези собственици, които са предплатили до 20 април, ще бъде преизчисляван служебно и ще бъдат уведомявани, а всички, платили до 30 април налога за цялата 2019-а, ще ползват 5% отстъпка. Надвнесените суми ще се възстановяват.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ