Марковски: Справедливи ли са 30-те години за „звяра“ Северин Красимиров?!

марковски

В България трябва да има доживотна присъда без замяна за всички убийства по член 116, разбира се, не задължителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за определен тип престъпления да има възможност за замяна. Това коментира в сутрешния блок на БНТ адвокатът Марин Марковски по повод присъдата на убиеца на журналиста Виктория Маринова – Северин Красимиров, който получи присъда от 30 години, а не доживотен затвор.

„Това е човешко същество на външен вид, но се поставя въпроса дали има човешка природа, защото има зверско блудство, зверско изнасилване, мъчително убийство. Представете си само чувствата и мъките на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал… и погасения живот. Законът задължава съдиите, когато определят доживотна присъда, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде заменена с 30 години, това е задължително. Разбира се, стои по човешки въпросът справедливо ли е това?“, коментира адвокатът.

„Този текст на закона е свързан с правилата на Европа – че не трябва да има изключително тежка репресия. Когато обаче един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление, прокуратурата си е свършила работата“, допълни Марковски.

„Тук стои и деликатният въпрос за ромската престъпност, например в българските затвори над половината са роми“, подчерта правозащитникът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ