Скандал: Прогонени цигани от Войводиново осъдиха България в Страсбург!

Съд

Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи привременни мерки на българското правителство за 16 цигани от пловдивското село Войводиново, повечето от които деца. Те бяха прогонени от незаконните им домовете от възмутените жители на селото, след като братята Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов на 6 януари тази година. 

16-имата са част от общо 55 жители на Войводиново, жалбоподатели по делото „Пакетови“ и други срещу България.

Съдът определя българското правителство да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че децата няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки и унизителни.

Кабинетът трябва да предприеме мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които са подадени в средата на февруари до кмета на община  Марица, но отговор не е получен, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика. Съдът изисква да бъде информиран по най-бърз начин за предприетите действия.

По отношение на останалите 39 жалбоподатели Европейският съд не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

Председателят на БХК Красимир Кънев заяви пред БНР че привременните мерки са задължителни, а срокът за изпълнението им е незабавен.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ