Агенцията по пътна безопасност иска тестове за шофьорите, които са над 60 години!

Кат полиция

Държавната агенция по пътна безопасност настоява да се въведат психологически и физически тестове на шофьорите над 60 години. Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст, коментира БНТ.

Над 120 са катастрофите през последните две години в Русе с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, 4 са загиналите.

Само тази седмица 95-годишен мъж намери смъртта си на пешеходна пътека, защото беше блъснат от автомобил, управляван от 71-годишен шофьор. Друг водач на същата възраст се преобърна с колата си по таван в центъра на града. На форум в Русе, посветен на пътния травматизъм, представители на различни институции коментираха до колко са адекватни зад волана възрастните шофьори.

„Когато станат на 60 години не да имат безсрочна книжка, а напротив по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка.“ Това заяви Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

От „Пътна полиция“ отчитат и друга тревожна тенденция- все повече млади хора, употребили наркотици, сядат зад волана.

Средно за седмица варират от 7 до 3-4 водачи с употреба на наркотични вещества или техни аналози – млади хора, които търсят адреналина, коментира гл. инспектор Михаил Манов, началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Русе.

Служителите на реда затягат сериозно контрола и на мотористите, като ще следят за неизрядни документи и правоспособност.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ