БОЕЦ: Пеевски не отговаря на изискванията за участие в евроизборите

делян пеевски

Гражданското движение пусна сигнал до ЦИК, настояват вечно неприсъстващият депутат от ДПС да докаже, че е живял в последните месеци в България или в друга страна от ЕС. Това съобщава сайтът „No comment”.

Гражданско движение „БОЕЦ“ внесе сигнал в ЦИК с вх. № ЕП-23-39/29.04.2019 г. срещу включения в листата на ДПС за предстоящите избори за Европейски парламент и настоящ депутат Делян Славчев Пеевски.

БОЕЦ сезира ЦИК, че Пеевски не отговаря на условията за регистрация и участие в изборите, като не изпълнява условията на чл.351.ал1. от Изборния Кодекс, а именно правото да бъде избиран:

Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

Движението счита, че ЦИК трябва да провери дали Пеевски е живял през последните 6 месеца в България или където и да е другаде на територията на ЕС.

БОЕЦ ще внесе Заявления по ЗДОИ до Парламента, Министерството на външните работи, Гранична полиция, НСО и всички останали институции, които съхраняват данни за престоя на Пеевски в страната и чужбина.

Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена.

Вижте пълният текст от ТУК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ