Банев пак с привилегии в ареста: Ето какво сподели от килията!

Баневи1

Вътрешният глас на Николай Банев му проговори в ареста. Бизнесменът, който вече месеци наред е зад решетките по обвинение за пране на пари и организирана престъпна група, очевидно има достъп до интернет и пуска прочувствени текстове. Последният му включва размисли покрай празничните великденски дни.

Ето какво пише от килията ВИП-арестантът: 

Последен ден е от великденските празници. Поради естеството на моето арестантско ежедневие, празниците са най-дългият, най-тъжният и най-самотният период от безсмисленото социално изключване, на което съм подложен.

Има, разбира се и предимства. Гледам по цели денонощия няколкото телевизионни програми и опитен социален психолог (не го казвам със самоирония), допълвам моите анализи за обществото ни през 2019-та година. Картината е стряскаща. Събитията – повторяеми. Журналистите – безлични. Героите на съответния ден – сиви. Анализаторите от екрана – прозрачни.

Родната, пазеща ни полиция и шоу-прокуратурата, не успяват да произведат очакваните “знайно от кого” ежечасни новини. Постиженията на шепата ни спортисти и гениални участници в олимпиади по точни науки не достигат за да блокират екранното съотношение между катастрофи, убийства, грабежи, белезници, пакети с дрога, дупки по пътищата и живия живот на българина – на нашенския уседнал българин, втренчил се в същия този дебалансиран екран, с надеждата, че животът от екрана е по-нещастен от неговия и, че не е чак, толкова лош неговия си живот от и една точка местното и международното положение.

Възхищавам се и на вярата на Н.В. Българина в чудеса. Гледам и не вярвам на очите си какво множество от българи на моята възраст следват копието на старата икона от Бачковския манастир. Хора, израснали във времена на атеизъм, днес, се редяха зад копие на стара икона. Надявайки се, че докосвайки менте – артефакта от “славната ни” робска история, ще върнат вярват в себе си и в несбъднатите си мечти. Горко ти, Николай – невернико (говори вече моя вътрешен глас). Горко ти, че се опитваш да трогнеш някого, с твоите бълнувания от ареста.

Но как без трогателност, ще стигнеш до общо пречистване и прозрение – питам вътрешния си глас?

“Трудно, много трудно.” – ми отговаря този безмилостен вътрешен глас. Поглеждам към двойната решетка, затворила между металните раета и ромбове, мъглявия прозорец на надеждите ми и безмълвно сгъвам листа на моето отчаяно душеизлияние.

Отвън вият бездомни кучета, а сивото утро обещава нов дълъг, безсмислен ден….Христос Воскресе, приятели!

Каквото и да означава това….

Н.Б.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ