Трагедията е голяма! Първи думи на пилота на самолета-ковчег, ето какво остана от машината

1557120132-0-shepemetievo25

Започнало е разследване на инцидента, а от компанията са задействали кризисен щаб. Говорителката на Руския следствен комитет Светлана Петренко заяви, че ясни резултати за причините и обстоятелствата около инцидента ще бъдат представени след цялостно разследване, базирано на данни.

Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

Самолет Sukhoi Superjet 100, летящ по маршрут от Москва за Мурманск, извърши аварийно кацане на летището, около 30 минути след излитането си. Поради неблагоприятни атмосферни условия машината е успяла да кацне от втория опит. При кацането самолета се е запалил. Говорителят на руската Следствена комисия Светлана Петренко съобщи, че от 78 души намиращи се на борда на самолета, са оцелели 37 души.

Руските информационни агенции съобщиха, че самолетът е произведен през 2017 г. и е бил обслужен през април т.г. „Сухой Суперджет 100“ е първият нов пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Той се използва за кратки разстояния и бе одобрен за полети през 2011 г. Държавната авиокомпания „Аерофлот“ обяви покупката на 100 самолета от този тип в края на 2018 г.

Самолет „Сухой Суперджет“ се разби в Индонезия през 2012 г., при което загинаха всичките 45 души на борда. Като причина за инцидента тогава бе посочена човешка грешка.

Командирът на самолета SSJ-100 Денис Евдокимов, който се запали по време на извънредното си приземяване на московско летище Шереметиево, разкри коя е истинската причина за трагедията. Той обясни, че самолетът ударен от мълния, което е прекъснало радиовръзката и машината е преминала от компютърен на ръчен режим на авариен режим.

Чрез аварийната честота на радиостанцията екипажът е успял да установи кратка връзка с диспечерите. „Успяхме да кажем само няколко думи, след което връзката се разпадна“, според Евдокимов. По думите му, диспечерите са успели да окажат необходимата помощ, задавайки курс за кацане. Скоростта на приземяване е била в рамките на нормалната – плавно намаляване на вертикалната скорост. След приземяването е била обявена аварийна евакуация.

„Първо вторият пилот излезе от кабината, после аз. Изскочих навън и видях дали има пожарна. Огнеборците бяха пристигнали. Докато бяхме във въздуха, нямаше огън на борда. Пожарът избухна след като се приземихме“, разказва пилотът. Той посочва, че кацането с пълни резервоари е било изпълнено съгласно процедурата.

Руски официални представители заявиха, че засега е рано да се говори за спиране от полети на този вид самолети.

Американски гражданин е бил на борда на запалилия се при аварийно кацане.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ