Убиец на студента Стоян Балтов на свобода в Южна Африка

092d78db9bd950857ee2835d0d9acfe5_big

Вместо да излежава присъдата си у нас, един от убийците на студента Стоян Балтов е на свобода в Южна Африка, научи TrafficNews. Задържаният на 17 август миналата година в Порт Елизабет Вили Георгиев трябваше да бъде екстрадиран в България. В момента обаче той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”, което означава, че може отново да изчезне.

30-годишният Георгиев е осъден на 18 години затвор при първоначален строг режим, също както и съучастниците му в зверското убийство Светлозар Стоилов и Александър Данаилов. Присъдите на тримата бяха произнесени през 2014 г. от Върховния касационен съд (ВКС), шест години след престъплението. Вили Георгиев и Светлозар Стоилов обаче не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общо национално издирване. Тогава вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че „МВР трябва да поеме чужда вина“.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София. С двама свои приятели, той си тръгва от заведението, когато е пресрещнат от пияната компания на убийците. След 11 жестоки удари по главата и тялото Стоян издъхва мъчително от много тежка черепно-мозъчна травма.

Делото приключи на първа инстанция чак през лятото на 2013-а година, а на последна инстанция – година по-късно.

В затвора изтърпява присъда вече пета година единствено Александър Данаилов. През 2017 г. разследващите успяха да уловят следите на другия осъден за убийството Вили Георгиев. Той беше открит в Република Южна Африка. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров изпрати молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на африканската държава. Делото бе разгледано на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет. На него се очакваше да бъде издадена заповедта за екстрадиране.

Това обаче не се случва близо година по-късно. Още преди Стоилов и Георгиев да избягат, от семейството на Стоян Балтов на няколко пъти предупредиха институциите и медиите, че това ще се случи. Никой обаче не ги чу. Братът на убития студент – Борислав Балтов, коментира, че бягството на двамата не е по невнимание и небрежност, а заради нежелание те да изтърпят наказанията си.

Вторият беглец Светлозар Стоилов никога не е бил в ареста. Софийска градска прокуратура още в началото на процеса му наложи първоначална мярка за неотклонение „парична гаранция”, което го остави на свобода до внасянето на делото в съда. Засега не е ясно къде се укрива Стоилов.

„Почти не вярваме, че 11 години след престъплението ще дочакаме справедливост и виновните ще изтърпят заслужените наказания. Първо, защото присъдите не са такива, каквито би трябвало да бъдат за убийство. И тримата получиха 18 години. А за опит за подкуп на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева сега ѝ дадоха 20 години затвор. Институциите демонстрираха, че не желаят убийците на брат ми да бъдат наказани“, казва Борислав Балтов.

Убийство за удоволствие, за което почти няма наказани. Така Борислав Балтов коментира побоят до смърт на брат му, който през 2008 г. предизвика многохилядни протести на студенти в София.

Сега въпросът е ще има ли изобщо възмездие за бруталното убийство, което потресе България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ