Радан Кънев си призна, че е ляв, „Зелените“ са комунисти, Христо Иванов – почти! Каква е тази Градска Десница?

Радан Кънев

Десните избиратели – така наречената Градска десница, останаха без парламентарно представителство на последните избори и продължават да го изживяват болезнено. Вината за това е изцяло на ръководствата на няколко партии от бившия Реформаторски блок, които не оцениха реално предизборната обстановка.

Проявиха политическо късогледство, демонстрираха глупава самонадеяност и самодостатъчност, постъпиха наивно и безотговорно. Явиха се на изборите поотделно и вкупом останаха извън парламента. Парадоксално, но същите хора днес отново искат дясното доверие. Формираха коалиция “Демократична България” от три партии – “Демократи за силна България” (ДСБ), “ДА България” и “Зелените”. Големият въпрос е приема ли десният избирател тази коалиция за своя? Припознава ли я за дясна?

Според мен, една не малка част от дясното общество, не приема за достатъчен лозунга “Правова държава и върховенство на закона”, който впрочем се споделя и от всички останали политически сили.

Десният човек иска да се убеди в дясната същност на партията за която ще гласува. В този смисъл, дясна ли е коалиция „Демократична България“? Ако се анализират съставните ѝ части, съмненията се засилват.

ДСБ – твърди се, че предишният ѝ председател Радан Кънев, днешен зам. председател и водач на листата, преди време е изтървал репликата “Че кой е казал, че аз съм десен”, а вторият в листата Стефан Тафров, публично заяви, че ако влезе в Европарламента, няма да се присъедини към групата на Европейската народна партия.

Нека веднага да кажа, че в ДСБ има много десни хора, голяма част от които са ми приятели. Моите почитания към тях, но поведението на някои от лидерите им е меко казано притеснително.

“ДА България”- втората съставка. Лидерът ѝ Христо Иванов няма как да мине за десен, а партията му е по-скоро лява, отколкото дясна. С известен компромис – може би неутрална.

Третата съставка – “Зелените”. Тук вече и компромисът не помага, защото си е доказано лява партия. В крайна сметка сборът от трите партии в никакъв случай не може да бъде определен като автентична дясна коалиция. Което ще накара много типично десни избиратели да си останат в къщи в деня на изборите. Така че отговорът на вашия въпрос е – не!

Муравей Радев, бивш финансов министър, един от основателите на СДС

* Заглавието е на редакцията


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ