След щетите от градушките: Държавата обеща помощ за потърпевшите!

градушка

Оценяват щетите върху реколтата от градушките, които паднаха през последното денонощие в различни краища на страната.

За последните 24 часа побеляха обработваеми площи в Плевенско, Пловдивско, Силистренско, Благоевград и части от Родопите.

Премиерът обеща помощ за пострадалите стопани. Земеделският министър Румен Порожанов и директорът на Фонд „Земеделие“ започнаха огледи.

В командния пункт в Долни Дъбник се проследяват градоносните облаци над област Плевен. Пунктът следи 21 противоградни площадки. Облакът, който вчера се е изсипал над Българене, попада извън обсега на защита.

Градушката с големината на лешник удари Българене вчера по обед. 100% е загубата за земеделците. Повечето от тях не са застраховани

Градушка падна и в Силистренско. Най-големи са пораженията в село Ветрен и близките земеделски масиви.

По нареждане на премиера земеделският министър Румен Порожанов тръгна на посещение в засегнатите райони. В Българене обеща помощ за всички пострадали.

Ще помогнем на дребните стопани, 80% от загубите на едрите земеделци ще покрием, заяви Порожанов.

Министърът обясни още, че се обсъжда закон, който да разшири защитата от градушки.

От първата за сезона градушка от 27 април са изстреляни 543 ракети. Те обаче защитават едва 1/3 от земеделските площи, тъй като на Изток от Плевен противоградни площадки няма.

Източник: Би Ти Ви


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ