МВР готви нов безпощаден закон: 15 години затвор за всеки, който…

640-420-krajba-na-kola

Кражбата на кола ще се наказва като убийство. Такъв закон разработва работна група между МВР и Министерството на правосъдието, пише в. „Монитор“. 

Според новите текстове, ако някой крадец отмъкне кола, той ще трябва да лежи 15 години в затвора.

Толкова е и минимумът за наказание за убийство. Там чл. 116 от Наказателния кодекс предвижда и доживотен затвор без право на замяна. Подобно нещо обаче не се предвижда за задигането на автомобил. Там максимумът е минимумът от наказанието за хладнокръвно убийство и то с особена жестокост. Причината за новите промени е че множеството от автокрадците се споразумяват с държавното обвинение и се разминават само с условни присъди.

Само за март в страната са били откраднати 127 коли, показва статистиката на МВР. Разкрити са едва 17 автомобила, които са били върнати на собствениците им. Месец по-рано, през февруари, са били откраднати 121 коли. От тях са били върнати едва 16.

За последния отчетен период пък са били задигнати 392 автомобила в цялата страна. Срещу откуп крадците са поискали да върнат малко над 290 коли. Те са били заловени от органите на реда.

Статистиката сочи още и други интересни данни. 3914 души са използвали чужди регистрационни номера с цел да избегнат санкциите от мобилните и стационарните камери за скорост. 80 души пък са преправили табелите си, за да избегнат санкциите. Те обаче са били заловени, а голяма част от тях са се сдобили с осъдителни присъди.

Един от последните по-куриозни случаи е на 19-годишен младеж, който се оказал в затвора за поредица от кражби на коли, както и за задигането на самите автомобили, които карал, а след това зарязвал в съседни села. Само за две нощи в периода 17-19 март в полицейските управления по райони били получени сигнали за кражби на вещи от леки автомобили, паркирани пред частни домове в селата Гроздьово, Юнак и Дъбравино. Тийнейджърът прониквал в автомобилите и задигал музикални устройства и акумулатори, които след това продавал. По случаите били образувани досъдебни производства, а материалите са докладвани в Районна прокуратура-Варна. Вещите, обект на престъпленията, са намерени и върнати на собствениците. Младият крадец е известен на МВР и въпреки възрастта си вече е осъждан. Установено е също, че той е откраднал и конска каруца от дома на 63-годишен мъж от село Гроздьово.

Данните на СДВР сочат, че около 50-60 банди се занимават с кражбата и разфасоването на коли в София. По-голяма част от тях са от близките села около столицата, както и от провинцията – основно Плевен, Русе, Ловеч, Враца, Дупница и Кюстендил. По-голямата част от групите – около 60 процента, крадат по-стари коли – между 8- и 10-годишни, съобщават столични вестници. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. Така от един автомобил изкарват около 1000 лв. Моргите пък ги вземат, защото има глад за авточасти, а на хората им е скъпо да ги вземат от лицензиран дилър.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ