Затъпяване

Слави Трифонов

Обявяването на края на „Шоуто на Слави“ през юли е сред важните събития от седмицата. Оставяме настрани личното отношение към Слави Трифонов и смятаме ли за качествено това, което направи той през годините. Всичко, в което участва и под една или друга форма формираше общественото мнение. По-важното в този случай е, че добър или лош, Слави Трифонов и сценаристите му можеха да си позволят да казват много неща с истинските им имена. А това все повече отсъства от българската журналистика и дневния ни ред.

Може би именно това имаше предвид Трифонов, когато обяви, че екипът му не се чувства част от настоящата медийна среда. Която оскотява с невиждани темпове напоследък. Първо беше Милен Цветков, след това Валя Ахчиева, „Господари на ефира“, а сега и „Шоуто на Слави“. В същото време БНТ се управлява от страстния привърженик на ГЕРБ Емил Кошлуков, в Нова пък вече коли и беси Вяра Анкова, за която се говори, че е близка до Делян Пеевски. Източници от телевизиите пък признават, че се готви и продажбата на БТВ на „силно наш човек“, току-що споменат, което също може да е наклонило везните в посока отказването на Трифонов. Със сигурност решението не е породено от нисък рейтинг.

Тенденцията е явна. Мислещите, коментарните предавания, тези, които се занимават с политика, са изтласкани. За сметка на безобидни забавни формати, сериали и всякакви други бози. По принцип в забавлението няма нищо лошо, ако обаче преди това си отметнал сериозната работа. Въпрос на приоритети. Тук обаче страхливите ни политици отново показват, че не търпят критика и искат скопена медийна среда. Искат конформисти и слуги, които да им правят евала. В най-лошия случай държат просто да не им се споменава името. Нещо, което Трифонов и „Господари на ефира“ правеха. Там споменаването на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Русия, ДС, не беше табу. Да, може би невинаги с нужната острота, но достатъчна предвид българската медийна ситуация. Където свободата на словото намалява и според най-скоро излезлия доклад – този на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX.

Към момента ситуацията в трите най-големи телевизии е следната – в най-гледаемото време БНТ има някакви политически предавания – „Референдум“, „Панорама“, но предвид начина на субсидиране на държавната телевизия, а и фактора „Кошлуков“, там чудеса от храброст не очаквайте. Умишлено пропускаме „Още от деня“, водено доскоро предимно от самия Кошлуков. БТВ, след ерата „Трифонов“ ще остане с едно-единствено политическо предаване – „Лице в лице“, което е във време, когато активните хора, които се очаква да формират гражданско общество със сигурност не са пред телевизора. Същото се отнася за „Плюс минус“ по Нова. В сутрешните блокове пък нужната чистка вече бе направена с Ани Цолова и сега всичко върви по мед и масло.

Така българският телевизионен ефир ще работи досущ като по Оруел. Ще обучава инертни, незаинтересовани и забравили за политиката хора. Няма да стимулира критично мислене, изобщо мислене. Едно оглупяване като по учебник за „овладяването“ на една държава. Затова последните събития са важни. Екотът им ще отеква много дълго, ако няма рязък обрат в ситуацията. Която може да се определи само като крадене на бъдеще. Затова и изисква особено внимание.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ