Лоша новина за Миню Стайков!

Миню Стайков

На 14 май Специализираният наказателен съд заседава по делото срещу бизнесмена Миню Стайков. Преди седмица магистратите го оставиха в ареста по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна – за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове, уточнява БГНЕС.

Разследването се води срещу 8 души, свързани с „Винпром Карнобат“, обвинени в злоупотреби с еврофондове. Сред тях е и Стайков. Той е в ареста от осем месеца по други обвинения – за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. По делото вече беше разпитан настоящият министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в качеството му на бивш директор на Фонд „Земеделие“.

Преди седмица адвокатите на Стайков поискаха отвод на прокурор Ангел Кънев, който ръководи първите две дела срещу него – за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и за данъчни и документни престъпления. Защитата на бизнесмена твърди, че Кънев е заинтересован от изхода на процеса, тъй като преди години е купувал земи от фирма, свързана основния конкурент на Стайков в алкохолния бизнес – „Винпром Пещера“. От прокуратурата публикуваха официално съобщение, в което посочват в детайли, че няма основание да се иска отвод.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ