„Трус“ 7,8 по Рихтер разтресе Лозен, Фандъкова пристигна на мястото с пораженията (Снимки)

7 Dni Bulgaria13.05.201912770
2

В Националния учебен център на БЧК в Лозен се провежда международно полево учение за реакция при бедствия и кризи. В симулацията участват професионалисти от Червения кръст и Червения полумесец, екипи на ПСС с кучета за издирване, доброволци на БЧК, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична община, кметството на село Лозен, представители на Единната спасителна система и Общинска полиция.

Според сценария на симулацията  от трус 7,8 по Рихтер върху инфраструктурата са мащабни – „разрушени са болници, магазини за стоки от първа необходимост, временно е затворено Летище-София, нарушени са комуникациите, повредени са електроснабдителната мрежа и водопреносната система, което поставя в риск здравето на над 2 милиона души. Поискана е международна помощ и БЧК се обръща към Международната федерация, която изпраща мобилни екипи от Женева.

Чрез учението се тестват реакциите на участниците в условия близки до реалните, както и действията им силно напрежение. Те работят заедно за изготвяне на „План за действие“ като за изпълнението на различните задачи събират информация от местните хора, които в симулацията са „загубили“ своите домове, лекарите, които се лекуват „пострадалите“, структурите на гражданската защита и полицията, които полагат усилия да опазят безопасността и сигурността на всички и държавните служители, координиращи реакцията при извънредни ситуации.

Целта на учението е да укрепи капацитета на оперативните специалисти по мениджмънт на бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/ в рамките на глобалното обучение по проект „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет“, финансиран от Европейския съюз и осъществяван от МФЧК/ЧП съвместно с националните дружества на Червения кръст от Австрия, Италия, Холандия и България.

Булфото


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ