Съдебната зала притихна от разказа на фермера за терора и грабежите на циганите

1558003549-1557994892-fer2

„Ако исках да убия, щях да нося оръжие. Дори телефон не носех, само фенер. Когато видях тримата, се уплаших, тъй като са роми и бяха с ножове. Исках да се кача в колата, за да ги видя кои са. Те ме обират редовно, загубих хиляди, повече от 150 крави са ми крали. Обадих се за помощ от полицията и те ми казаха кои са тези лица. Аз как да ги позная?. Преди 4 години ми изгориха къщата, загубих хиляди. Получавам субсидии, но заради кражбите не ми остават пари и за кафе“, обясни днес в съдебната зала 60-годишният бизнесмен от Кипър Димитракис Пирилис, който е обвинен за убийството на Петър Гаджанов, съобщава Trafficnews.bg.

„Искам на свобода“, това каза Димитракис, възползвайки се от правото си на последна дума.

Прокурорът Владимир Вълев поиска най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“. Като мотиви изтъкна факта, че според всичките протоколи общо 6 на брой, огледи на мястото и на трупа, както и oт свидетелските показания на 7 лица, се сочи, че именно Димитракис е автор на деянието. Защитникът на бизнесмена адвокат Давчев обаче контрира тезата, като определи показанията на свидетели като лъжливи. Той посочи, че половината от разпитаните лица са именно крадците, нахлули в имота на Димитракис. По неговите думи те са дали коренно различни данни за това какво се е случило.

„Заявили са, че са влезли, за да косят люцерна, но при огледа са намерени въжета, с който са били връзвани кравите. Намерена е и каруцата за теглена. Клиентът ми разказа, че е видял крадците и тръгнал след тях. Стигнал до кравите първо, а след това продължил след апашите. Блъснал мъжа, който паднал пред колата, а след това минал през него. Той дори не е разбрал какво блъска. Продължил напред, но когато не намерил другите лица се върнал и намерил трупа. После се прибирал и викнал линейка и полиция. Напълно е съдействал. Автотехническата експертиза сочи, че клиентът ми е карал с 20 км/час. Няма данни да е минавал втори или трети път върху трупа“ , заяви Давчев.

Адвокатите на Димитракис Пирилис Съби Узунов и Константин Давчев допълниха, че мъжът не е видял крадеца Петър Гаджанов, тъй като люцерната е била висока и е били много тъмно, предвид че действието се е развивало в полунощ. Не е имал намерения да убива, който и да е, категорично посочиха те. Узунов риторично попита дали, ако едно лице иска да умъртви друго ще действа така и дали изобщо ще съдейства на разследващите.

„Видял е как му разбиват оградата, бутат заграждението и крадат 5 крави. Той е искал да си върне добитъка, а не да убива“, заяви Узунов.

Прокуратурата контрира с твърдението, че е трябвало веднага да се обади в полицията, но адвокатите заявиха, че по това време той е нямал телефон в себе си, веднага се е прибрал вкъщи, звъннал е и дори е отишъл до центъра на селото, който се намира на 5 километра, за да посрещне униформените и медиците. “Ако искаше да се укрие, шеше да избяга, а не да помага на службите“, заяви пред магистратите Узунов и каза, че Пирилис не е разбрал какво е ударил – престъплението не е умишлено.

Адвокат Давчев, цитиран от „Марица“, добави, че крадците са рецидивисти и имат интерес да лъжат. Единият от тях дори заявил пред разследващите, че първо той е бил блъснат от фермера, което не било така. Ромите разказали, че джипът се движил със 70 км/ч., а експертизата показала 20км/ч.

За това престъпление се предвижда затвор до 20 години, което го класифицира като тежко по смисъла на закона. Прокурор Вълев посочи, че има реална опасност кипърецът да се укрие, тъй като в края на месец април е изтекла картата му за временно пребиваване в България. Димитракис обаче се защити и каза, че е подал документи за нова отдавна, но процедурата е тромава и не зависи от него кога ще бъде финализирана.

Жители на 5 села в района са декларирали подкрепата си към кипъреца. В съдебната зала днес е представена подписка, в която се настоява кипъреца да остане на свобода, тъй като осигурява препитанието на хората, живеещи в близост до фермата. В полза на доброто име, с което се ползва мъжа, бе представена и грамота с благодарности от жителите на Гранит.

Държавното обвинение обаче не направи крачка назад, а заяви подробност, която към момента на бе извеждана. Димитракис е съден преди 13 години за престъпрение против личността, но е реабилитиран. Като утежняващи вината обстоятелства по настоящия казус прокурор Вълев допълни, че кипърецът е блъснал и още един от ромите, които да влезли да крадат. Този довод обаче стъпва само на показанията на същото лице, което свидетелствало, че дори на следващия ден е посетило болница.


4 comments

  • Цвета Янева

    16.05.2019 at 15:11

    Ако на тия апаши им бяха дали по година затвор за всяка кражба, сега щяха да са в затвора и живи. Няма такава държава!!!!!!!

    Reply

  • Georgi Vasilev

    16.05.2019 at 20:06

    ПРИЗИВ!
    АКО В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ ИМА ДОБЛЕСТНИ АДВОКАТИ, МОЛЯ ВИ ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ БЕЗПЛАТНО КЪМ ЗАЩИТАТА НА ФЕРМЕРА! ТЕЗИ ПРИМАТИ, УТРЕ ЩЕ КРАДАТ И УБИВАТ ВАШИТЕ ДЕЦА И БЛИЗКИ!

    Reply

  • Вген

    16.05.2019 at 20:16

    Прокурорът вероятно е ром.

    Reply

  • Dani

    17.05.2019 at 7:53

    Трябва да освободят човека и да вкарат мангалите в кауша, мръсните мързеливи крадци!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ