ЦИК показа машините за вота. Гласуването с тях по-лесно от тегленето на пари от банкомат

Image_7456796_126

ЦИК показа машините, с които ще може да се гласува в 3000 секции на евроизборите на 26 май. Според представители на доставчика на устройствата “Сиела Норма” гласуването с машините е по-лесно отколкото работата с банкомат и процедурата нямало да затрудни възрастни хора.

Избирател, който иска да гласува електронно, ще получи индивидуална смарт карта, която е електронен подпис. Той трябва да я постави в четеца на машината. За разлика от хартиената бюлетина, електронната ще има 2 страници. След като е избрал партията и е отбелязал преференция, ако желае, избирателят натиска бутон “гласуване”. След това машината издава разписка, в която е отбелязано гласуването. Разписката се сгъва и се пуска в специална кутия, различна от урните за хартиените бюлетини. Смарт картата се връща на секционната комисия. Тя ще има 3 смарт карти, които ще са номерирани, целта е да не се гласува два пъти с една и съща карта.

Освен това при избор на преференция за даден кандидат машината изписва името му на екрана. Друга разлика с хартиената бюлетина е, че с електронна вотът няма как да бъде недействителен.

“Всички 3300 машини са доставени и са в София. Те имат актуализиран софтуер, произведени са тази година в Тайван специално за България. Софтуерът е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс. Тече одитиране на машините и на 24 май ще започне транспортирането им до секциите в страната”, каза изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров.

Машините са доста по-функционални и надеждни от предишните устройства, ползвани на избори у нас. Има пропуски, за които ще предложим процедури за преодоляването им, каза доц. Златогор Минчев от БАН.

Задължението ни е свързано с това гласуването да не бъде компрометирано, увери проф. Владимир Димитров от БАН. Той даде пример, че трябва да има ясни инструкции как да действат секционните комисии, ако например машина се развали, така че информацията за вече гласувалите да се съхрани.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ