Само в 7DniBulgaria.bg

Скандалът на годината: СРС-та от разговорите Корнелия Нинова с олигарха Краси Фронтиера: „Мерси, Кори!“

Корнелия Нинова

Разкритията за скандалните афери на Корнелия Нинова във властта не спират да валят.

Колегите от ПИК запознаха широката общественост с делата й като подчинена на бившия премиер Иван Костов, по чието време тя е назначена за директор на „Техноимпекс” и го лапва чрез приватизация, а после и как Нинова лъсва в аферата „Фронтиер”, където участието й е доказано със СРС-та от разследващите, сега на бял свят излизат и разговорите й със скандалния бизнесмен Красимир Георгиев.

Те са разкрити именно чрез въпросните СРС-та и бяха изпратени на пощата на ПИК от читател. Ето какво пише той:

„През 2007 г. шефът на Националното следствие Ангел Александров разкри, че „дългият инкасатор“ Румен Овчаров и неговият продукт Корнелия Нинова са покровителствали олигарха Красимир Георгиев (един от най-близките приятели на Овчаров по онова време) и фирмата му „Фронтиер“, която години наред „консултираше“ всички златни проекти в енергийната система.

Името на Корнелия Нинова бе замесено пряко в скандала след разкритията на разследващите органи, че тя буквално е инструктирала Георгиев какво да говори при разпитите му, които бяха провеждани от следователката Шарланджиева (също с повдигнати обвинения след аферата). Органите на реда засякоха десетки разговори между Корнелия Нинова и Красимир Георгиев. Включително и СМС с текст: „Твоята приятелка е фантастична“ – по адрес на следовател Шарланджиева.

Или с други думи – Корнелия Нинова е била посредник между разследван бизнесмен и разследващия го следовател. Казват го прокурорите, не аз. Именно представителите на държавното обвинение разкриха наличието на 1000 страници разговори и есемеси между Нинова и Шарланджиева.

Изпращам ви факсимилета от въпросните разговори, добити от службите чрез прилагане на специални разузнавателни средства. Тъй като самите разговори са над 1000 страници, изпращам най-доброто, без да се разпростирам по опитите на Овчаров, Нинова и Красимир Георгиев да откраднат за себе си апетитни сектори от българската икономика.

През септември 2005 година, съвсем неочаквано, от квотата на БСП тъмно синята Корнелия Нинова е назначена в кабинета на тройната коалиция за зам.-министър на икономиката и енергетиката в мегаминистерството на Румен Овчаров, който е зам.-председател на БСП и председател на най-голямата партийна организация на социалистите – Софийската.

След като през 1997 г. цялата се е боядисала в тъмно синьо и грабва тлъстия кокал, през 2005-а, без някой да забележи, Нинова умело се пребоядисва в тъмно червено и пак захлебва под крилото на Румен Овчаров.

Когато през 2005 г. тройната коалиция след много пазарлъци съставя правителство, в схемата за Овчаров няма място като вицепремиер. За компенсация специално за него се създава едно „суперминистерство” – на икономиката и енергетиката. Овчаров, като министър на икономиката, поема контрола на апетитното, но и взривоопасно предприятие „Булгартабак” заедно с много други големи държавни предприятия. Той също ще осъществява контакт с големите чуждестранни инвеститори. А като енергиен министър отговаря за изключително важни национални, наднационални и дори геополитически обекти, където ще се преговаря не за милиони, а за милиарди.

В мегаминистреството на Румен Овчаров, неочаквано за много висши и заслужили партийни деятели, от квотата на БСП за зам.-министър на икономиката и енергетиката е определена Корнелия Нинова.

Тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външно-икономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; споразуменията, свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак Холдинг”, който e известен като „Бастилията” на ДПС. След време холдингът ще се превърне в ябълката на раздора и за малко не обръща колата на тройната коалиция.

Скоро след назначението й Корнелия Нинова се превръща в най-доверения помощник на Румен Овчаров – дясната ръка на министъра.

В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби в „Топлофикация” София. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Следствието започва разследване на Валентин Димитров – тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери. В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров.

Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева, е приятелка на зам.-министъра Корнелия Нинова още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се, Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването.

Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров, като разбира за това приятелство и за интереса на Нинова към разследването, започва да изнудва Шарланджиева. Притиска я да иска от Корнелия Нинова различни услуги – документи, които уличават шефа на „Булгартабак” холдинг Христо Лалчев. После иска 150 хил. долара, които Нинова можела да осигури от „Булгартабак”. Трябвало да окаже и съдействие за хазартен лиценз на фирмата „Дилот” и да помогне в освобождаването на близо 100 хил. тона пшеница от Държавния резерв.

След като Нинова не изпълнява исканията, открадват колата й, като й оставят бележка „да би мирно стояла, не би чудо видяла”. Освен служебната кола открадват и личната й, влизат в апартамента й и изземат протоколи от заседанията на УС на „Булгартабак”.

Открадната също е колата и на шефа на служба „Икономически престъпления” в следствието – Зоя Иванова, началник на Шарланджиева. Иванова също била принуждавана от Ангел Александров да иска нерегламентирани услуги от зам.-министър Нинова. Двете следователки, потърпевши от Александров, се оплакват, след което последва искане за тяхното дисциплинарно уволнение.

Междувременно става известно, че следовател от София е разпитвал над 20 души в Банско за имот на фирмата „Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните собственици в мощната икономическа групировка „Фронтиер”.

Следствието е разкрило, че в сдружението „Банско пропъртис 2” участва и 82 годишната баба Цеца – майка на разследвания Валентин Димитров, заедно с бизнесмена Красимир Георгиев. Последният е състудент на Овчаров и бивш съдружник на съпругата му.

Записани са над 1000 страници разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разговаряли помежду си и със следствения Георгиев преди всеки разпит. Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити Красимир Георгиев пратил на зам.-министърката съобщението: „Твоята приятелка е фантастична.” Има се предвид следователката Шарланджиева.

Заради подслушаните и записани разговори прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Корнелия Нинова и следователката Шарланджиева.

Не е тайна, че „Фронтиер” симпатизира и спонсорира БСП, затова и истинският възход на кръга започва с идването на Столетницата на власт. За две години при управлението на тройната коалиция „Фронтиер” и свързаните с него фирми се утвърждават като едни от най-сериозните играчи в енергетиката, строителството и продажбата на имоти.

Една от версиите за разразилия се скандал е, че в ламтежа за повече власт, кръгът „Фронтиер” нарушава утвърдените баланси, разпределени между големите групировки. Те решават да покажат силата си и да дадат урок на Овчаров. Той изгърмява с личния подпис на Станишев, но също така гръмва и бушонът Корнелия Нинова – дясната му ръка.

Разбира се и на нея ще се хвърли спасителен пояс, като на Овчаров. Задкулисните лидери никога не оставят своите хора да се удавят.

„Аз съм по-лесна мишена от Румен Овчаров, защото съм по-ниска, по-млада, с по-нисш ранг в партията и управлението и за това натискът е насочен към мен”, казва тогава Корнелия Нинова от национален ефир.

Една такава декларация от страна на Корнелия Нинова говори не само за високо самочувствие, но и за това, че е неуязвима и че има определено място във високите орбити на социалистическата партия, щом като не е във властта. И бъдещето го потвърди.

Румен Овчаров е освободен от министерския си пост, но запазва партийния, депутатското място и отговорни позиции в парламента. И както в много други случаи, пак се намира някой мистериозно да подхване Корнелия Нинова и да започне да я тегли нагоре.

Първо, запазва голямата хапка „Булгартабак”. След това става депутат, изпреварвайки много други заслужили социалисти, после – говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП. След като финтира по устав предшествениците си Станишев и Миков, Нинова успешно започна да „демократизира“ партията. Нейни безспорни успехи са президентът Румен Радев, отстраняването на „старите“ в БСП и избирането й за зам.-председател на Социнтерна. Дали обаче, ако Нинова се окаже следващият министър-председател на България, няма да получим вкупом и Иван Костов, и Румен Овчаров. Дали има наивници, които вярват, че назначените капиталисти ще започнат да се издължават на партията и народа 27 години по-късно?

Легенда:

Красимир Георгиев – 0888 33 33 13

Корнелия Нинова – 0887 96 92 45, 0889 30 05 70

Татяна Шарланджиева – 0888 41 05 50″

Страниците, които изпраща читателят, разкриват шокиращи разговори, досега само загатвани в стенограмите.

Документите може да видите ТУК.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ