Красимир Вълчев: Обмисляме безплатно следване в някои специалности във вузовете

Красимир Вълчев

Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни стимули за тези направления във висшите училища, в които има най-голям разрив между бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование, заяви министър Красимир Вълчев пред журналисти в Момчиловци, предава БТА.

Той присъства на тържествата за отбелязване на 180-годишнината на училището в родопското село. Министър Вълчев прогнозира, че допълнителните мерки за стимулиране приема в определени специалности ще започнат с професионалните направления математика, химически, физически науки, енергетика, религия. За поредна година във висшите училища има намаление на приема, но в частните вузове спадът е много по-голям, допълни образователният министър. Според него пред последните 2-3 г. демографският спад от края на 90-те години достигна като випуски и във висшето ни образование, след като преди това училищата бяха засегнати от намаление на учениците.

По-малък прием в държавните училища също има, но то съвпада и с политиката на министерството за намаление на приема и преструктуриране, посочи министър Вълчев. Намалението е в тези професионални направления, в които в най-голяма степен при пълната либерализация на приема избуя т.нар. нерационално търсене на висше образование, допълни образователният министър. По негова оценка това търсене заради самата диплома е предимно в социалните, стопанските и правните науки. Затова обявеният прием се намалява най-много именно в специалности администрация и управление, икономика, право, туризъм, национална сигурност и др. От друга страна се насърчава приемът в инженерните, педагогическите, природо-математическите, аграрните науки, посочи министър Вълчев. Според него особено драматичен е недостигът в някои инженерни професионални направления. Добрата новина според образователния министър е, че по-малко ученици избират да учат в чужбина, съдейки по намалението на издадените удостоверения.

Училището никога не е преставало да възпитава, то винаги е имало възложена възпитателна функция, която искаме да засилим. Това заяви министър Красимир Вълчев, коментирайки проекта за Стратегия за възпитателна работа в образователните институции. Той посочи резултатите от проведено в началото на годината проучване, според което мнозинството от родителите очакват училището да възпитава и то по-добре. Стратегията е, за да проведем разговор за тази възпитателна функция и най-добре е диалогът да се води на ниво училищна общност, смята министър Вълчев. Според него в Смолянска област в това отношение нещата се случват по-добре, „има го доброто взаимодействие между родителите и учителите, между училището и семейството, има го духът на образованието и възпитателната функция е добра“. Стратегията среща подкрепа, според образователния министър. Той посочи като добри практики в тази насока подписани в някои училища своеобразни споразумения, с които родителите се съгласяват училището да спазва определен набор от правила, освен тези, които са в правилника.

С отпуснати от Министерски съвет 20 млн. лв. допълнителни средства ще бъдат закупени над 100 нови училищни автобуса в страната, информира министърът. В отговор на журналистически въпрос относно предстоящите държавни зрелостни изпити, министър Вълчев определи разделянето на матурите на модули като съществена крачка, която силно ограничава възможността за преписване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ