Скандално: Лъснаха доказателствата срещу Елена Йончева за пране на пари от КТБ през офшорка (Документи)

Елена Йончева

Железни са доказателствата по обвинението на Елена Йончева за пране на пари от КТБ през офшорка. Това става ясно от документите по случая.

Преди време съобщи за скандалните отношения на водачката на листата на БСП с банкера-беглец Цветан Василев, а от книжата на фирмата й е видно как точно е протичала финансовата им връзка.

Именно тези документи са и повода за започнатото срещу нея разследване от Специализирана прокуратура за пране на пари в особено големи размери, за което й бе отнет имунитета като депутат от БСП, а сега това ще се случи и в европарламента.

Подробната схема по източването включва връзка на фирмата на Елена Йончева „Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий трейдинг лимитед“, офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, са съдружници в обща фирма – „Офроуд“ ООД.

Според учредителния протокол „Авторска телевизия“ ЕООД внася 5000 лв. капитал, а „Далий трейдинг лимитед“ внася 315 000 лв. В същото време обаче двамата собственици имат 50 на 50 дял, но единият дава 5000 лв., а другият 315 000 лв.

За „Далий трейдинг лимитед“ има редица публикации и данни, че е собственост на Цветан Василев.

Че въпросната огромна сума е внесена, личи от отчета за 2012.

Йончева с днешна дата твърди, че не знаела какъв е произходът на парите, но по същото време нейните съдружници източват 42 милиона от КТБ.

В същото време тя си е гласувала сама на себе си като управител и едноличен разпоредител на средствата на общата компания заплата от цели 12 500 лв. на месец, които е взимала в продължение на години. Протежето на Корнелия Нинова напуска позицията на управител на фирмата, в която е съдружник с офшорката, свързана с източването на КТБ, чак през януари 2017 г., когато стана ясно, че влиза в екипа на Румен Радев.

Преди време на въпрос какви са отношенията на Елена Йончева с Цветан Василев Елена Йончева твърдеше, че няма такива, но след обвинението на прокуратурата стана ясно, че е излъгала. Това потвърди пред ПИК и евродепутатът Николай Бареков, който разкри, че като шеф на ТВ7 на него му е наредено от собственика на телевизията Цветан Василев да работи с Йончева.

Първо ПИК показа и документите, които са свързани с аферата на Йончева с КТБ и Цветан Василев. Стана ясно и че протежето на Корнелия Нинова в БСП цели 6 пъти посещавала централата на КТБ. Това лъсна от тефтера, в който са записвани посетителите на банкера-беглец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ