Климатолози ни притесниха сериозно, ето какво ще бъде времето това лято

Гръмотевица

Прогнозата на сайта Акууедър, публикувана днес, предвижда екстремни горещини във вътрешността на континента, а за Балканите – горещо, но с не толкова екстремни температури, лято. Същевременно, за нашия регион ресурсът очаква често повтарящи се мощни гръмотевични бури с порои, наводнения и градушки, предава dir.bg.

Докато сухото и горещото време доминира в голяма част от Европа това лято, мощни гръмотевични бури ще има на Балканския полуостров през целия сезон. Въпреки, че регионът няма да бъде имунизиран от горещи вълни, екстремната жега ще бъде по-граничена. Силните гръмотевични бури ще са чести Гърция в Сърбия, Румъния и България. Неустойчивото време в региона ще се разпространява както от Средиземноморието, така и от Източна Европа и Русия. Силните гръмотевични бури най-вероятно ще бъдат чести в следобедните и вечерните часове. Най-голям риск за региона, вследствие на мощните гръмотевични бури, ще носят ветровете, градушките и евентуалните наводнения.

Дългите сухи периоди ще доведат до суша и ще застрашат селското стопанство, тъй като през летните месеци дъждовете ще са по-малко от обичайните за голяма част от континента. Опасни горещи вълни ще има от Иберийския полуостров до Централна Европа.

Най-големият акцент през лятото вероятно ще бъдат дългите горещи вълни, които ще обхващат области от Португалия и Испания до Полша и Унгария.

Жегите ще започнат през юни на Иберийския полуостров, преди да се разпространят на север и изток през летните месеци.

Горещината ще бъде по-устойчива, отколкото през миналото лято, когато рекордни температури бяха отбелязани в части от Португалия, Белгия, Холандия, Германия и Скандинавия, но обикновено продължаваха само по около седмица или малко повече.

Дори когато най-интензивните горещи вълни намаляват, то ще бъде кратко и температурите ще останат близо или над нормалните, преди да се върнат отново на опасно високи нива.

Високи температури над 38 C ще има от Северна Франция, Белгия и Холандия до Полша, Словакия и Унгария.

„Високите температури могат да достигнат и надминат 40 градуса по Целзий в някои части на Южна и Източна Франция от юли до началото на август“, заяви метеорологът Тайлър Ройс.

Най-горещите места в Португалия и Испания ще имат продължителни горещи вълни, с температури, достигащи 43 C

Неестествено топлите нощи също ще бъдат нещо обичайно по време на тези горещите вълни. Това ще направи трудно поносим живота в помещения без климатик, тъй като те няма да могат да се охладят до комфортни граници, преди топлината да се завърне отново на следващия ден.

За жителите и посетителите на тези региони ще е важно да бъдат внимателни по време на дългите горещи периоди, за да предотвратят лоши последствия за здравето си. Пиенето на много вода, прекарването на времето на сянка или в климатизирани помещения и носенето на леки дрехи ще бъдат необходимост.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ