9-годишна, а вече с 25 медала по български и математика

Image_7469578_126

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил

Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания. Последното завоевание е златно отличие, а след дни отива на финал по математика в Несебър и ще се бори със стотици конкуренти от цял свят.

Никол крачеше в първите редици на шествието по случай 24 май в Пловдив. Детето учи в основното училище „Алеко Константинов“. Казва, че от баща си е наследило страстта към математиката, а от майка си – към българския. Благодарна е и на преподавателите си.

„Вече има възраждане към учителската професия“, категорична е директорката на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ Соня Киркова. Галя Томова е една от тях, която преподава немски език. „Да учиш децата е най-голямото добро. Избрах тази професия, защото винаги съм искала да бъда учител. И съм горда, че преподавам в гимназия, която съм завършила“, каза пред „24 часа“ Томова.

В този миг прозвучаха началните акорди на „Върви, народе възродени“ на градския духов оркестър, който поведе шествието. Най-отпред маршируваха мажоретките на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Дълга колона от хиляди ученици и учители тръгна след оркестъра. В първите редици бяха зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, стиснал за ръката 14-годишната си сестра Емилия. До тях застана и баща им Емил Стоянов.

Пловдивският митрополит Николай благославяше хората, излезли да почетат светлия ден. „Чуден празник, който ни връща назад в историята. Ако България и нашият народ предсдтавляват многовековно дърво, то корените му посадиха светите братя Кирил и Методий. А ние добре знаем какво означава кореновата система за дървото. Имаме свещен дълг не само да се вглеждаме в короната и красотата му, но и да пазим корените, за да не рухне при бурите“, каза владиката. До него вървяха областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев.

Три оркестъра озвучиха главната улица на Пловдив в празничния ден. До сградата на БНБ свириха учениците от Националното музикално училище „Добрин Петков“.

Шествието продължи към площад „Стефан Стамболов“, минавайки покрай димящите скари и сергии от „Вкусът на Пловдив“. Близо до площад „Римски стадион“ пък ученически фанфарен оркестър изпълняваше Химна на Кирил и Методий.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ