Как Бойко Борисов създаде чудовището „Марешки“, нахапаните разказват…

марешки

Преди известно време вестник „Капитал“ написа цяла страница за създаването на чуздовището „Марешки“. Днес спокойно можем да кажем, че това „чудовище“ си го създаде самият Бойко и днес го насъсква да лае и хапе инакомислещите.

ПРОЧЕТЕТЕ, ЗА ДА СЕ УБЕДИТЕ:

Най-известната част от този бизнес – аптеките, кръстени на негово име, започват работа във Варна през 90-те, но стават известни през 2005 г. с продажбата на евтини лекарства. Тогава Комисията за защита на конкуренцията налага санкция от 30 хил. лв. на „Варнафарма холдинг“ за привличане на клиенти чрез продажба на лекарства на цени под себестойността им и постанови нарушението да бъде преустановено.

Това не спира Марешки. По онова време той притежаваше 12 аптеки, а в момента те са около 400 – най-голямата верига здравни заведения за продажба на лекарства. Междувременно купи и основния си дистрибутор – „Хигия“. Конкурентите му казват, че не всички продукти в аптеките са евтини, но пък веригата се старае да поддържа евтини най-търсените лекарства по линия на здравната каса. Въпреки множеството жалби до КЗК, съда, прокуратурата след акта от 2005 г. няма никакви сериозни опити на държавата да проверява бизнеса с лекарства на Марешки.

„Ако тези, които са гласували за него, бяха част от фармабранша и го познаваха, както ние го познаваме, никога нямаше да гласуват за него“, казва източник от пазара, който предпочита да не излиза с името си. „Силно сме изненадани от лековерието на обществото. Марешки изтъква, че целият бранш е против него заради ниските цени на лекарствата, но не е заради това. Има много аптеки, които поддържат ниски цени, проблемът е, че той играе мутренски и силово и мами партньорите си, което в комплект с подкрепата на Бойко Борисов създава чудовище.

Самият Марешки твърди, че не се ползва с протекции. Няколко факта обаче опровергават това. По време на предишния мандат на ГЕРБ две поредни назначения на директорския пост на Изпълнителната агенция по лекарствата бяха близки до Марешки, а в агенцията бяха инсталирани на работа и лелята на бизнесмена и адвокатката на лекарствените му компании. Първият от тези директори беше назначен седмица, преди Марешки да сключи предишната си коалиция с Яне Янев. Всички те служеха като своеобразен наказателен отряд срещу фармацевтичния бранш и особено срещу компаниите, които не желаеха да работят с Марешки или конкурентите му в дистрибуторския и аптечния бизнес. Всички те бяха освободени от сегашния директор доц. Асена Стоименова, която подаде и сигнал в прокуратурата за безчинствата.

Друг интересен факт е, че в края на предишното управление на премиера Борисов през 2013 г., една от компаниите на бизнесмена – „Фармнет“, в предизборно време получи изненадващо старите си дългове от около 9 млн. лв. от Военномедицинска академия. Това се случи няколко месеца след като Борисов успя да „убеди“ варненеца в разговор за пет минути да поеме „Локомотив“ (Пловдив) и да налее в него няколко милиона лева. По думите на самия Марешки той просто е видял в това бизнес възможност. От тази възможност се изтегли сам малко след като Борисов падна от власт.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ