Каракачанов: Борисов се обади първи да ме поздрави. Звъняха и от БСП, но Валери и Сидеров – не

Красимир Каракачанов

Още акценти от интервюто:

Да върнем българите от чужбина с ниски данъци, ако инвестират в изостанали райони

Мястото на нашите евродепутати пак ще е в групата на консерваторите

Само “Фронтекс” не е достатъчно за сигурността на границите. ЕС трябва да вземе още мерки

Който е бил колониална държава, който е експлоатирал африканци и азиатци и е разпределял техните блага, да бъде така добър да си ги отглежда сега. Ние в разпределянето на благата не сме участвали, за да сме солидарни сега

Ако хората искаха предсрочни избори, БСП нямаше да загуби със 7 процента

До края на юни ще е ясно подписваме ли за F-16, или не. Умерен оптимист съм

– Г-н Каракачанов, огромна победа за ВМРО. Дори в някои области – гледах сега разбивки на ЦИК с обработени 100% от резултатите, сте трета политическа сила.

– В Кюстендил, Русе, Пловдив и на много други места ВМРО е трета политическа сила. Това се дължи на няколко причини. Първо, ВМРО в своята най-нова история никога не е правила резки движения. Винаги е защитавала определени ясни принципи и каузи в българското общество – винаги в полза на нормалния българин. Ние не сме си променяли убежденията, не сме лъкатушили – а̀ на Изток, а̀ на Запад, а̀ наляво, а̀ надясно…

– Имате предвид Истанбулската конвенция в по-ново време. Какво друго?

– В по-ново време Истанбулската конвенция, темата с нелегалната миграция, циганската престъпност и много други неща.

Другото, което обяснява нашия успех, е, че в края на краищата предложихме изключително силна листа. Бих казал – най-добре подготвената и най-авторитетната листа. 6-ият по авторитет евродепутат. Измежду всички 751 евродепутати на 6-о място в класацията е Ангел Джамбазки. Всички останали български евродепутати са много по-назад. Бяхме предложили в листата известни хора, които споделят нашите убеждения, като режисьора Андрей Слабаков, който, между другото, ще е най-вероятно вторият евродепутат на ВМРО след тези избори, като гражданска квота. Бяхме предложили генерал Шивиков, който е много популярен в армията и в запасното войнство. Хора, които са доказали себе си в своето житие до момента.

Третото нещо, което е много важно – кампанията ни беше изключително интензивна. Всеки ден имаше кампания на различни места в България. Листата беше разделена на части и всеки ден на 4-5 места в страната имаше предизборни срещи. Не само с водача на листата, а с всички участници в нея. И както се казва, когато човек полага усилия, когато има ясна кауза и може да каже: “Ето, ние ви предлагаме човек, който вече се е доказал като борец за българските интереси в Брюксел, а не който тепърва ще ви се доказва”, нещата стават по-лесно.

– Изненада ли ви нещо от страна на партньорите в “Обединени патриоти” в тази кампания?

– Изненада ме неприятно поведението на “Атака”. Беше изключително враждебно, бих казал – ултравраждебно, направо необяснимо за мен. За мен само завистта не е обяснение, може би има и някакви други причини.

– Какви?

– Аз не мисля, че съм сбъркал нещо по отношение на тях. В тези 2 години ние не сме си позволили да обидим никого от тях. Нито от “Атака”, нито от НФСБ. Даже дълго време се опитвахме да помиряваме, да укротяваме нещата, да балансираме. И ме изненада неприятно поведението на “Атака”, но в края на краищата така са преценили, така са го направили. Аз не очаквам извинения. Настроен съм винаги да търсим общото, а не това, което ни разделя.

– А чакате ли партньорите в малката коалиция да ви поздравят за изборния успех?

– Не, не чакам. Най-големият парадокс е, че пръв ми се обади премиерът Борисов да ме поздрави и взаимно се поздравихме за резултатите. Забележете, депутати от БСП ми се обадиха да ме поздравят за добрия резултат на ВМРО. Обадиха ми се всякакви други представители на политически формации, с които сме били конкуренти. Но от моите коалиционни партньори не ми се обадиха. Така са преценили…

– Но Валери Симеонов е звъннал поне на Джамбазки.

– Е да. Това – да.

– Вече е ясна конфигурацията на новия Европарламент. Вече говорили ли сте си в партията към коя група би се присъединил вашият евродепутат Джамбазки? Дали пак към Алианса на консерваторите и реформистите, или към нов, по-националистически блок, какъвто със сигурност ще има в новия състав? А защо не към ЕНП, която е най-голямата група и този мандат – има ли такъв шанс?

– Първо, депутатите ще са двама, не един. Те ще бъдат в парламентарната група на консерваторите. Джамбазки беше 5 години в тази група и установи много добри контакти и ефективно сътрудничество в работата с тези хора. Може би ще има трансформации в другите парламентарни групи. Не е известно какво ще направи Орбан. ЕНП замрази членството му и искаше да го гони. Не е ясно какво ще направят и други политически формации, които досега принадлежаха към някоя от националистическите групи. Те може също да потърсят присъствие при консерваторите. Къде би отишла например цялата група на “Алтернатива за Германия”? Те ще имат 12-13 депутати. Там е нашето място, не в крайните движения, които искат разпускане на Европейския съюз. Нашето убеждение винаги е било, че мястото на България е в Европейския съюз. Но в Европейския съюз – не такъв, какъвто го направиха ултралибералните чиновници…

– Не на безпрекословното да се решава всичко навън?

– Не някакви чиновници, които никой не ги е избирал, да определят съдбините на суверенните държави, а ЕС на суверенни държави, в който всяка държава има свой интерес и този интерес е уважаван от останалите. Ние искаме и ще се борим в Европейския парламент за това да има равнопоставеност не само на книга, да няма този двоен стандарт, който се проявява все още спрямо по-малките държави от Източна Европа – вземете пакта “Мобилност”, вземете храните. И много други неща има. Ако искате, вземете дори идеята за обща европейска програма, която планира да вземе едни пари от бюджета за субсидии на съответните държави, и ще ги даваме за европейската отбрана.

За европейската военна промишленост. Ако под това някои разбират да наливаме тези пари от нашия джоб във френската и немската оръжейна промишленост, това не е почтено и не е честно. Така че в много неща ги има сега двойните стандарти.

– Ние си имаме военнопромишлен комплекс, в който можем да инвестираме тези пари.

– Естествено е да подпомагаме нашия военнопромишлен комплекс. Тоест, ние сме за това да се реформира Европейският съюз, а не да се унищожи. Това е разликата. Докато има някои партии в Европарламента, които са откровено против Европейския съюз – примерно Льо Пен.

– Но ще вземат хубавите заплати от европейския бюджет…

– Ами те и англичаните, които напуснаха уж Европейския съюз, и сега избраха депутати в Европейския парламент. Така че това е разликата.

– Доколкото усетих отношението ви, против сте създаването на европейска армия – нещо, което Манфред Вебер застъпва, като партньор на НАТО, а не като алтернатива?

– Точно така. Значи европейска армия може да има само като партньор на НАТО, тоест като допълнителен стълб на сигурността в НАТО. Другото не е сериозно – два пъти да плащаш, и в НАТО, и в Европейския съюз, и да имаш две командвания, от горе-долу едни и същи държави. Всъщност няколко са държавите, които не са членки на НАТО, а са членки на ЕС. Няма смисъл да се дублират нещата и да се харчат неразумно средства. Европейска отбрана – да, но тя първо трябва да се концентрира в няколко направления. А именно защита на границите от нелегална миграция.

– Нали има “Фронтекс”. Това не е ли достатъчно?

– Не е достатъчно. Не е достатъчно. Трябва да има обща европейска политика относно нелегалната миграция, а не в Брюксел да се опитват да ни налагат да приемаме квоти. Извинявайте, ама България не е била колониална държава. Ние не сме експлоатирали Африка, Азия и половината свят, не сме си строили икономиката на базата на кървави диаманти, златни рудници, слонова кост или продажба на роби от други държави. Защо ние ще поемаме вината на някого, който векове наред е бил колониална държава и е експлоатирал африканци, азиатци и половината свят? И сега, когато тези техни бивши роби, да го наречем, искат да отидат в Западна Европа, ние трябва да кажем: “Ние трябва да бъдем солидарни”?. Някой солидарно с нас разпределяше ли благата от тези колониални държави, когато си ги прибираше? Айде стига толкова. Лицемерно. Това е лицемерно. Така че, който е бил колониална държава, който е канил нелегалните мигранти, да бъде така добър сега да си ги дундурка, да си ги отглежда. Нашата политика е ясна обаче – Европа не трябва да допуска безразборно влизане на нелегални мигранти на своя територия. Това е нашата позиция.

– Какво ще кажете на тези, които продължават да искат предсрочни избори, въпреки че ГЕРБ спечели евровота и въпреки че се видя, че БСП не може да предизвика такива? Но ето, от “Демократична България” казаха днес, че въпреки всичко предсрочните избори стоят на дневен ред.

– Ами нещо са се объркали, превъзбудени вероятно от резултата, който получиха. Предсрочните избори въобще не са на дневен ред. На дневен ред е един откровен разговор в обществото за някои основни приоритети, а не и как да бъдат решавани някои проблеми, които хората очакват. Като темата с интеграцията на циганското население, битовата престъпност. Основният въпрос е демографската криза. Какво искат да ми кажат? Че в България не работи икономиката ли? Работи! Брутният вътрешен продукт се увеличава, заплатите се увеличават. Има един проблем – липса на работна ръка. Въпросът е как държавата да стимулира една част от българите, които са пръснати по целия свят. По-голямата част от тях работят нискоквалифициран труд. Как тези хора да бъдат привлечени да се върнат в България? Как да им бъдат създадени условия, връщайки се в България, с това дори, което са спечелили, те да могат да се устроят в страната и да работят нормално.

– Как? С по-високи заплати?

– Не само с високите заплати. Ако трябва дори, с определени преференции данъчни и така нататък. За инвестиции в областта на средния и дребния бизнес или в региони, които са икономически по-изостанали и обезлюдени. Друг е въпросът, че 450-460 хиляди трудоспособни българи се водят трайно безработни. Не работят. Не желаят да работят, не че няма работа. Бюрата по труда ги канят и те отказват. И сега част от бизнеса се замисля как да вкарва работници от Пакистан, от Индия, от Виетнам, от Китай и така нататък.

– Първо да се обърнем към нашите етнически общности? Да връщаме оттам?

– Точно така. Ето това са въпросите пред нацията. А не са амбициите на една или друга партийка да прави предсрочни избори, за да могат да влязат в парламента. Когато са били в парламента, ако бяха си свършили работата, сега нямаше да са извън него.

– Вие няма да се разпадате, нищо, че в “Обединени патриоти” има напрежение, за разлика от реформаторите?

– Аз съм човек, устроен към това да се гради, да се събира, а не към това да се руши и да се унищожава. В края на краищата обаче не зависи само от мен. Зависи и от другите двама партньори. Каквото решат те, това могат да направят със собствените си партии и със себе си. Но пак повтарям, на дневен ред не е темата предсрочни избори. БСП нали бяха най-много за предсрочни избори – видяхме резултатите. Ако те бяха толкова силни и народът толкова ги харесваше, и харесваше тяхната политика на оплюване, отричане, саботаж на институциите, защото те не работят от половин година вече, ако хората харесваха тази политика, БСП щеше да спечели със 7%, а нямаше да загуби със 7% изборите. Какво повече да говоря? Пак казвам – ето ги тези няколко въпроса, които трябва да решим като общество, като политически елит и ние като правителство. Ако не ги решим, може да стане належащо. Но в момента трябва да се концентрираме върху това, което трябва да се свърши. А има какво да се свърши…

– Докъде стигнахте с изтребителите?

– Разговорите продължават. За мен някои от параметрите в бъдещия договор не са добре изчистени и не звучат добре от гледна точка на българския финансов интерес.

– Затова няма да се бърза до края на този сезон на парламента? Тоест решението остава за наесен?

– Не съм казал. Може и по-бързо да се случи. Просто имаше много очаквания в края на май всичко да е готово. Няма да е готово в края на май. Ще продължим да разговаряме.

– За да ни е по-изгодно.

– Търсим интереса на държавата. Да, F-16, блок 70 са изключително хубави самолети, но има и финансови възможности, с които разполага държавата България. Искам да се съобразят с нашите финансови възможности и според тях да бъде направена сделка. Така че разговорите ще продължат. Аз съм умерен оптимист, защото никога не казвам, че нещо е свършено, преди да го свършим.

– И не искате да се ангажирате с някакъв срок?

– Мисля, че до края на юни най-късно ще сме вече наясно отиваме ли към подписване на договора, или не. Има още няколко етапа на разговорите.

CV

Роден на 29 март 1965 г. в Русе

Завършил история в СУ “Св. Климент Охридски”

През 1995 г. влиза в триумвирата, управляващ ВМРО-БНД, а от февруари 1997 г. е едноличен лидер на партията

Депутат в 38-ото, 40-ото и 43-ото народно събрание, като на последното е зам.-шеф и съпредседател на “Патриотичния фронт” (ВМРО и НФСБ)

В този мандат е вицепремиер, министър на отбраната и съпредседател на коалицията “Обединени патриоти” (ВМРО, “Атака” и НФСБ), част от управляващото мнозинство

Женен, с една дъщеря

Интервю: Кристина Кръстева


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ