Фандъкова против местенето на конната база и климатично училище в Борисовата градина

Йорданка Фандъкова

За запазване на конната база на сегашното ѝ място и срещу изграждането на климатично училище и пешеходен подлез от Борисовата градина до строителната гимназия ще настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова при приемането на устройствения план на най-големия парк в София.

Първото обсъждане на проекта ще е в сряда.

Според проекта за устройствен план конната база трябваше да се премести в южната лесопаркова част в неизползвани досега сгради. Предвижда се и пешеходен тунел от метростанция “Васил Левски” до бул. “Драган Цанков”.

“Беше избран най-консервативният подход. Безотговорно и недопустимо е политици и общински съветници да изричат откровени лъжи и да плашат хората. Няма да го допусна! В Борисовата градина няма да се строи, а ще се възстанови обликът ѝ. Планът е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван, затова всякакви спекулации и всякакво забавяне на приемането му означават не грижа, а скрити интереси”, подчерта Фандъкова.

Тя подкрепя идеята в проекта на плана на мястото на автокъща “Капитолия” да се направи подземен паркинг. За нея е издадена заповед за премахване, която собствениците обжалват в съда и се чака решението на магистратите. Заведението “Веселото село” също ще бъде премахнато.

Стадионите в парка трябвало да се реновират, но без да се разширяват като площ. Фандъкова настоява и за възстановяването на стадион “Юнак”.

Къпалнята “Мария Луиза” се запазва според плана, но няма да е разрешено разширяване и строителство, каза още тя.

780 000 лв. е инвестирала общината за възстановяването на розариума в парка. Засадени са 7000 растения, от които 2000 рози. Те се увиват около арки, под които минават пешеходците. Розариумът е създаден в началото на XX в. Освен него са ремонтирани 3 дка алеи, поставени са нови пейки и осветление.

20 млн. лв. се инвестират в паркове и градини тази година. Работи се по всички големи столични паркове – Северен, Южен и Западен. Обявена е и обществена поръчка за изграждане на парк в район “Дружба”.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ