Мика Зайкова: Ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки

567720

Ако се отчете инфлацията, реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки, заяви в сутрешния блок на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова.

Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. Това е нищо, защото е под прага на бедност, заяви Зайкова.

„Какво може да се купи със 132 лв? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата. Колко този човек може да отдели за храна – да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо – това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно“, каза Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, каза Панчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ