17-годишната красавица Ноа не е била евтаназирана, спряла да се храни и починала в дома си

Image_7492614_126

17-годишната холандка Ноа Потовен, за която световните медии съобщиха, че е била евтаназирана в клиника заради тежка депресия и анорексия, след като била изнасилена при три различни случая, откакто e навършила 11 гoдини, всъщност е починала у дома си, след като доброволно е отказала да се храни и да пие течности, съобщи „Гардиън“.

Няма доказателства, че смъртта й е била подпомогната.

17-годишната Ноа Потовен, която от няколко години е била лекувана в многобройни институции, е правела предишни опити да се самоубие, умира в дома на родителите си в Арнем на 2 юни, посочват местните медии.

Медиите от Австралия до Великобритания и от САЩ до Индия описваха случая като „легална евтаназия“, извършена в холандска клиника, а името на момичето бе многократно споменавано в хиляди постове в социалните мрежи.

Всъщност не е ясно как Ноа е умряла. Досега не е давана официална причина за смъртта й, няма и доказателства, че случаят е свързан с евтаназия или асистирано самоубийство, като и двете са законни в Холандия при строги условия.

Клиниката „Край на живота“ в Хага, с която Ноа се свърза през 2017 г., заяви в сряда, че не може да коментира случая от съображения за сигурност. Но за да прекрати неверните публикации, клиниката разпространи изявление от приятелите на момичето, в което се казва, че Ноа не е евтанизирана, а в стремежа си да спре страданията си, е спряла да се храни и да приема течности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ