Юлиан Ангелов обясни новата инициатива на ВМРО за българите зад граница

юлиан ангелов

Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ на живеещите зад граница хора с български произход. Той ще се нарича „карта българин“, ще се издава на хората от български произход и които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

„Нашата идея е да облекчим по някакъв начин връзката на българските общности зад граница с България. В момента има различни процедури, по които могат да кандидатстват, но заради административни пречки или липсата на капацитет всички тези процедури се бавят, някой път и с години. Поради тази причина от ВМРО изработиха законопроект, който предвижда нов личен документ – наречен „карта българин“, обясни Юлиан Ангелов пред БНТ.

„Всеки етнически българин зад граница да може да кандидатства и в най-кратки срокове да получава такъв документ, с който да може да пребивава на територията на България, да работят, да учат и всичко останало, което имат хората като български граждани, освен правото на глас. Тези документи ще важат само за територията на България. Подобни карти са въведени в Полша и в Гърция“, продължи депутатът от ВМРО.

„Ние се надяваме нашите общности, които живеят в Югоизточна и Източна Европа да бъдат по-добре интегрирани с родината България. Смятам също, че ще облекчим и тези българи, които последните 30 години емигрираха от България и са получили някъде гражданство, както в Австрия не се допуска двойно гражданство и са загубили българското гражданство“, завърши Ангелов.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ