Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, пред ВКС: 14 години търпим, не сме убийци

конституционен съд

„14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук“. Това заяви бившият антимафиот Мирослав Писов, който заедно със своите четирима колеги поискаха делото за смъртта на Ангел Димитров Чората да бъде възобновено. Върховният касационен съд гледа днес делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото.

Към него бяха присъединени и подобни искания от бившите полицаи. Те са в затвора в Бобов дол от средата на април тази година, когато получиха 7 години затвор за смъртта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция „Респект“. Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение обаче Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт.

„Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания“, посочи адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

По думите на Явор Нотев, който защитава Борис Механджийски, съдът не е разполагал с доказателства, за да определи авторството на деянието и затова е възприел начин да го преодолее, нарушавайки закона.

„Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да посочи кой от полицаите с какви действия е допринесъл за смъртта на Димитров. Не звучи сериозно и петимата да са допринесли за нея“, посочи адвокат Нотев пред съда. Според него осъждането анблок на петимата означава те да получат присъда без да знаят в какво са обвинени.

Самият Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал.

„14 години не мога да разбера къде съм сгрешил“ каза осъденият Янко Граховски. Моля делото да бъде възобновено и да получа отговор виновен ли съм“, обърна се той към магистратите.

„14 години децата ни живеят с това, че сме убийци“, посочи Георги Георгиев, четвъртият осъден.

Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, ако е имало доказателства, че те са извършили нещо, делото е щяло да бъде решено много бързо – за месец-два.

Петчленният състав на ВКС с председател Даниела Атанасова отново отказа да пусне на свобода бившите полицаи. В началото на заседанието те подадоха поредна молба да се спре изпълнението на наказанието. Но съдът обясни, че към този момент не би могъл да го направи, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да променят предишните им решения. По отношение на искането за възобновяване магистратите съобщиха, че ще се произнесат след съвещание. Препоръчителният срок е едномесечен.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ