Непоказван до този момент кадър на Бойко Борисов, подлуди всички (Снимки)

Бойко Борисов

Заснета е през 1995 г., но тогава се сторил безинтересен на редактори и страньори и го изрязали от кадъра

За 60-ия рожден ден на премиера Бойко Борисов, който беше в четвъртък, колегите от “24 часа” публикува знакови негови снимки със световни лидери и звезди. Покрай тази подборка обаче фоторепортерите на вестника изровиха и първата снимка, която е правена от техен фотограф.

И, която тогава дори не е публикувана, а от друг кадър, на който бъдещият премиер присъства, просто е изрязан при странирането на вестника.

Снимката е от 21 май 1995 г. Тогава бившият комунистически диктатор Тодор Живков за първи път е освободен от домашния си арест на улица “Секвоя”, за да присъства на честване на читалището в родния си град Правец. Освобождаването му става след ходатайстване на местните депутати пред прокурорите.

Появата на Живков в Правец е дълго чакана, предизвиква огромен интерес. А покрай него за първи път публично се появява и бъдещият премиер Бойко Борисов. Тогава е шеф на охранителна фирма “Ипон”, която две години преди това е поела охраната на Тато.

“Не му вземаме

скъпо, защото все

пак пенсията му е

само 2800 лв.”,

разказва Борисов в интервю през 1995 г., когато излиза за първи път плътно зад гърба на Живков.

До 1993 г. Тато е бил охраняван от МВР като подсъдим. След като е осъден обаче на първа инстанция по “Дело номер 1” бившият първи партиен и държавен ръководител е поставен под домашен арест, докато обжалва. Но вече без охрана. Живков обитава вилата на внучката си Жени в квартал “Бояна”, а стари съратници организират дарения, за да му наемат охрана. И избират “Ипон” на Бойко Борисов.

Паметният кадър е направен от покойния вече фоторепортер Хачик Румян, един от най-добрите вестникарски фотографи. На нея се виждат Тодор Живков и спрялата го за интервю журналистка Велислава Дърева. А зад гърба на Тато е Бойко Борисов. Тогава обаче вестникът не я публикува, защото Дърева работи за конкурентна медия. Вместо това са подбрани други кадри от посещението. Но те пък, след проверка в архива на негативите, оказва се, са заснети след тази първа фотография.

Всички кадри са черно-бели, защото тогава “24 часа” не използва цветен печат. Едва две години по-рано пък във вестника са публикувани първите собствени фотографии. Дотогава заради малкия обем снимки почти не се пускат по страниците на вестника.

На всички останали снимки, които публикува вестникът в заелия цялата 5-а страница репортаж от Правец обаче Бойко Борисов липсва. Просто през 1995 г. той не е достатъчно интересен. И при странирането на вестника дизайнерите и редакторите преценили, че младото момче с брада и черни очила може да бъде изрязано от кадрите. Останали са обаче лицата на други охранители, също служители на “Ипон”. Те просто били прекалено близо до Живков, за да бъдат изрязани от кадъра, без да се нарушат качествата на снимката.

Същото се е случило и с публикувания на първа страница кадър. Той е към челото на вестника със

заглавие

“Тато посрещнат

като цар в Правец”

Снимката на първа страница е на агенция Ройтерс, но и на нея бъдещият министър-председател, който вече би престоя на Живков на поста премиер, е изрязан. Или дори не е сниман. За съжаление, редакцията не разполага с оригинала на снимката на агенцията.

Бойко Борисов обаче все пак присъства в текста на репортажа. Макар и да не е споменат поименно.

“Живков пийнал малко ракия и червено вино под погледа на строга докторка и шефа на местната болница. На масата имало и 22-годишен “Чийвъс регал”, но Тато не го докоснал. След това се оттегли за дрямка в хотел “Моновец”, където бе подреден специално за него апартамент номер 25. Живков поискал бодигардът му да му донесе вестник “24 часа”, гласи абзац от репортажа.

Очевидно и за репортерите кой е този шеф на охраната е било безинтересно и дори не са му написали името. Доста недалновидно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ