Ангелкова, МВР и КЗП проверяват за нелегални турагенти в Слънчев бряг

николина ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи днес в проверки в Слънчев бряг, насочени към туроператори и турагенти, които предлагат екскурзии.

В инспекцията участваха още представители на Икономическа полиция и КЗП. Съвместните екипи действаха по сигнали, че се извършва нерегламентирана дейност. За това бе сигнализирано на първата за този сезон открита приемна на министъра по Черноморието за граждани и представители на бизнеса, която се проведе на 14 юни в курорта.

Още в първия проверяван обект бе установена липса на задължителна застраховка за туроператорска дейност, което най-вероятно ще доведе до заличаване на фирмата, информира министър Ангелкова. Била е констатирана и промяна на обстоятелствата за дейността, което също веднага ще се провери и ако е извършено нарушение, то ще бъде добавено към първото, обясни Ангелкова.

Във втория обект на крайбрежната алея на видно място липсваше валидна застраховка за дейността, което е задължително изискване по закон. „Туристът трябва да бъде информиран за услугите, които заплаща. Ако застраховка наистина липсва, ще бъде наложена санкция“, коментира министърът. Тя предупреди, че инспекциите ще продължат интензивно, а само за година и половина заради подобни нарушения са заличени над 350 туроператора.

В момента контролните дирекции в Министерството на туризма, КЗП и Икономическа полиция инспектират дали изложените удостоверения на туристическите компании отговарят на търговците, които ги използват и дали екскурзоводите са регистрирани и са преминали цялата процедура съгласно Наредбата за професионална квалификация на екскурзоводите.

Попитана от представители на медии за гласуваните промени на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министър Ангелкова коментира, че частта на закона за административните санкции е била стартирана за обсъждане преди 2 години с всички заинтересовани.

„Целта е да бъдат опазени дюните и да се преустановят всички нарушения, които сме срещали, особено за неохраняемите плажове, санкциите да бъдат конкретизирани и да се налагат наказания. Между първо и второ четене народните представители предложиха регламентиране на къмпингуването с предложение четири ведомства да подготвят наредба, която детайлно да определи съответния регламент. Никога не сме били против къмпингуването и винаги сме търсили широк диалог, за да може този вид туризъм да се развива по правилата“, коментира министърът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ