Собственикът на самолета, попаднал в силна турбуленция: Има 2-ма ранени, другото са пълни глупости

самолет1

Още след кацането на самолета, аз съм в постоянна връзка с екипажа му. Даже с медицинско лице ми се обадиха от там по мое искане. Това заяви Валтер Колев – собственикът на авиокомпанията ALK Airlines, чийто самолет по полет от Прищина (Косово) за Швейцария със 121 пътници на борда попадна в много силна турбуленция.

Аз също съм пилот. Същия ден се прибрах от Берлин. От 2 часа полет, пътниците трябваше да са с колани час и 20 минути. В случая, конкретно за този случай, екипажът е действал така, както трябва, обясни Колев в сутрешния блок на Нова тв.

Инцидентът е станал над Северен Тирол, докато самолетът се опитвал да заобиколи гръмотевична буря, 30 минути преди приземяването на летището в Базел. Пътници разказали, че силните вибрации при турбуленцията са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки. За случката има видеоклип, публикуван в ютюб.

„Има турбуленция в ясно небе, когато е чисто и хубаво време, тогава се появяват по-големи щети по самолета. Пълни глупости са, че има откачени седалки по време на турбуленцията. Количка е паднала, но тя е малка и сгъваема. Има ранени – жена, която си е ударила веждата, и мъж, който се оплаква, че го боли вратът

Командирът е минал през всички пътници и лично се е убедил, че те са здрави. От уплахата е викнал медицинско лице“, заяви собственикът на авиокомпанията.

Той се опита да обясни причината за силната турбуленция: Това са потоци – низходящи и възходящи, има турбулентна зона, като, в случая тук са уцелили низходящ поток. Това не може да се предвиди.

Колев обясни, че ако той е бил пилот на полета от Косово за Швейцария, нямало да направи нещо по-различно.

„Всички имат радари и са в непрекъсната връзка. В тази зона, в която те са летяли, е имало много слаба турбуленция, но е облачна зона. Да, като влизаш в облаците, очакваш турбуленция. Затова пилотът е помолил да се сложат коланите, стюардесите са помолили няколко пъти, но какво да се направи – возим пътници от Косово.“

„Няма никакъв проблем в случая. Мога да ви кажа само, че пътниците са попитали дали ще има застраховка – тогава са скочили да си вземат бележки от медицинския екип“, каза още собственикът на авиокомпанията, която е регистрирана в България.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ