Александър Сиди: Пеевски е прочел програмата на ВМРО докато го нямаше и сега я изпълнява! Браво!

Александър Сиди

Депутатът от ВМРО Александър Сиди даде изключително интересно интервю за колегите от Старозагорски новини. Препечатваме го цялото.

 

– Г-н Сиди, през изминалата седмица основната тема в публичното пространство беше промяна в размера на партийната субсидия за парламентарно представените партии. От ГЕРБ предложиха 1 лев за получен действителен глас. Това бе гласувано и прието в пленарна зала на първо четене. Каква ще бъде позицията на ВМРО и „Обединените патриоти“ на второ четене?

– Ние винаги сме твърдели, че субсидията е голяма или поне такова е усещането на българските граждани. Когато се погледне как големите партии харчат своите пари, се оказва, че ГЕРБ пазят голяма сума на влог, а БСП традиционно има някакви проблеми с касите и сякаш парите не им стигат. Факт е обаче, че големите партии получават повече пари, отколкото им трябват за партийна дейност. Това бе причината в предишното Народно събрание да предложим субсидията да бъде ограничена с таван за получаване или съответно да бъде ограничена до по-малка сума за глас. Трябва да се постигне някакъв баланс между общественото желание и нуждите на политическата система, която в крайна сметка гарантира демократичността в държавата. Предложението за 1 лев на глас е твърде ниско. Няма как с такава сума една политическа партия, особено по-малка, да покрива своите нужди и съответно няма как да рекламира своите идеи. Оттам респективно няма и да получава гласове и да представлява част от българските граждани. Аз се надявам на компромис между първо и второ четене на някаква сума между 5 или 6 лева на глас или съответно пък таван на не повече от 5 милиона на политическа сила.

Има, разбира се, и друг начин – това, което предложиха от ДПС. По света има две системи за финансиране на политическите партии. Едната е със субсидия от публични средства. Другата е чрез дарения, които са така наречената форма на лобизъм. Тази система е узаконена в някои западни държави. Трябва да преценим коя система искаме в България. Ако решим да минем към формата на лобизъм, това означава големите олигарси да си закупят партии, което според мен не е добър вариант.

– Очаквате ли в зала все пак да бъде приет някакъв разумен вариант на второ четене?

– Почти съм сигурен, че това ще се случи, защото всички партии вече заявиха своите позиции по темата. Вкарването на това предложение от страна на ГЕРБ бе провокирано от действията на БСП, които тежко загубиха на европейските избори. Те май не разбраха, че отиват на евроизбори, а правиха български… но каквито и избори да правиха БСП, те ги загубиха тежко. Вместо да се обърнат към своите избиратели и честно да им кажат, че са объркали малко нещата, че не влизаха в зала 4 месеца, че обясняваха някакви неща, които не могат да постигнат и да им се извинят, те влязоха със скандал в парламента, искайки оставката на министър Горанов. Няма как да я получат, разбира се, защото току-що той и цялото българско правителство са получили сериозен вот на доверие, тъй като ГЕРБ и „Обединени патриоти“ получиха повече гласове, а съответно ГЕРБ и ВМРО – повече европейски мандати от БСП и ДПС. Ето защо БСП влязоха в парламента с поредния скандал, който вбеси премиера и той, според мен, реагира първосигнално, предлагайки това популистко решение. Борисов е прав, че никой в последните 2 години не каза нищо по темата за предложението на Слави Трифонов, гласувано и на референдум, за партийна субсидия в размер на 1 лев на глас. Къде бяха от БСП, когато Трифонов предложи това наистина вредно за демократичната система решение, което за малко не мина на референдум?

– Споменахте БСП. Корнелия Нинова оттегли своята оставка като лидер на партията. Бихте ли коментирали поредните скандали в лагера на левицата?

– Не, не мога да коментирам друга политическа сила, особено нейните вътрешни проблеми. Само се надявам проблемите на БСП да не водят до поредните скандали в държавата, защото те така отлагат решаването на своите вътрешни разногласия, от което страдат всички. Много се надявам скоро левицата да се успокои и да се превърне в онази трябваща на демократичния живот в България опозиция, каквато се надявам да бъдат. Те 2 години са една креслива опозиция, която не дава реално отражение на управлението, за да видим ние своите грешки. Има нужда от градивна, а не креслива опозиция, каквито са Корнелия Нинова и нейната БСП.

– От ДПС и БСП в последно време на няколко пъти предложиха диференцирани ставки на ДДС за някои стоки и храни. Според Вас реалистично ли изглежда това и може ли да се гледа в тази посока изобщо?

– Ние също сме предлагали подобни неща. С чувство за хумор мога да кажа, че много активният напоследък г-н Пеевски, докато не беше на работа, много е слушал и чел внимателно програмата на ВМРО и сега се опитва да я реализира. Браво! Чудесно!

В крайна сметка обаче ние, влизайки в управление в рамките на коалицията между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ, сме се разбрали, че няма да правим промени на данъчната система или те ще се случат след Коалиционен съвет. Опитахме се да намалим цените на хляба чрез слагане на тавани на търговските надценки. Намаляването на ДДС не смятам, че ще реши този проблем. Самите ДПС дават сигнали, че не са особено сигурни в ефекта от своето предложение. Така че, първо, не вярвам да се случи приемане на диференцирано ДДС и, второ, не вярвам, че ще има желания ефект.

По отношение на идеята за премахване на таксите в детските градини мога да кажа, че от ДПС чукат на отворена врата. Ние този разговор вече сме го водили. Нашият организационен секретар Юлиян Ангелов вече е говорил на Коалиционен съвет с г-н Борисов и г-н Горанов, така че в тази посока очаквам развитие. Това предложение е част от демографската политика на ВМРО. Не че спорим за авторски права, но се радваме, че очевидно г-н Пеевски е чел внимателно нашата програма.

– Накрая на нашия разговор да обърнем внимание към една изконно важна за ВМРО тема, а именно отношенията ни с Република Северна Македония. В последно време отново има сериозни неразбирателства. Те продължават да твърдят, че Гоце Делчев е македонец. Как бихте коментирали и смятате ли, че може да се стигне до някакво разбирателство?

– Разбира се, че Гоце Делчев е македонец, точно така, както аз съм тракиец, роден съм в Стара Загора и това ме прави част от етническото българско землище. По същия начин Гоце Делчев е роден в Македония и е македонец, част от етническото ни землище, защото България е съставена от Мизия, Тракия и Македония.

По отношение на щенията на някои скопски историчари тази работа няма как да се случи. Ние не можем, не бива и няма как да признаем, че Гоце Делчев е някакъв друг, освен българин, защото той самият го е казвал неведнъж. Да изровим костите му, които всъщност дори не са заровени християнски в центъра на Скопие, и да кажем, че този човек е бил някакъв друг, е нещо, което е абсолютно невъзможно и е в разрез с българския национален интерес. Ако македонските историци натискат и се опитват да променят историята в тази й част, ние работа на масата за преговори нямаме и тогава Северна Македония нека продължи без нас по пътя си към Европейския съюз и НАТО, което съм уверен, че няма как да се случи без подкрепата на България.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ