Георги Първанов: Корнелия Нинова влезе през задния вход в партията

Георги Първанов

„Няма да е излишно, ако държавата остави малко на диета партиите. Бил съм лидер на БСП в най-тежкото време, без лев субсидия. Сега с АБВ направихме една кампания без субсидия. Значи може и така”. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година.

Според него спорът за парите на партиите за пореден път показва колко е изкривен българският политически дебат. „От няколко седмици гледаме как партиите отново занимават хората със собствените си партийни въпроси, а има толкова много проблеми на самите хора, на обществото и държавата, а ние сме се вторачили в субсидията”, уточни Първанов.

По думите му основният проблем е в корпоративния вот и купуването на гласове, а големите пари за това не идва от субсидиите, а се въртят под масата.

Относно положението в БСП, от която беше изключен преди години, президентът (2002-2012) каза, че тя в е в криза. За лидера Корнелия Нинова заяви, че тя е влязла от задния вход в партията, а резултатите от последните избори говорят за нейното управление.

„Левицата е в криза и това трябва да си го кажем. Разбира се, трябва промяна, трябва единение в самата БСП. Резултатите говорят сами по себе си. Аз си спомням, когато Лилов загуби изборите. Можеше да спечели председателския пост, но видя, че партията е раздвоена, той се оттегли. Същото направи Жан Виденов. Сега обаче имаме силово доказване на преимущество на председателя. Няма нужда нещо да се препоръчва на Нинова. Дано тя и нейният екип да имат скрит ход за обединение на левицата. Необходимо е обединение. Но да има, не мога да кажа“, каза Първанов.

„Аз съм влязъл в ръководството на БСП в най-тежкия период и изведох тази партия на печеливша позиция. Нинова влезе през задния вход. Един другар я хвана за ръка и я проведе през редиците, след което я направи зам.-министър на финансите. Не искам да водя този спор“, добави още той.

Георги Първанов коментира и историческите спорове със Северна Македония. Той определи като добра стъпка изказването на македонския президент Стево Пендаровски.

„Това обаче не е достатъчно. Ние не можем по домова книжка да отмятаме историческите личности – сега Гоце Делчев, после Яне Сандански, Даме Груев – ние трябва да погледнем цялото. И е важно и аз предлагам, настоявам тази българомакедонска историческа комисия, веднага да разгледа изявлението на президента Пендаровски и да се произнесе по него”, смята Първанов


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ