Медицински сестри: Болниците правят злоупотреби с цел финансово оцеляване

Болница

Медицинските сестри Веселина Ганчева и Димитрия Димитрова разказаха за злоупотреби, които се правят в болниците, като тези нередности се извършват с цел покриване на разходите на дадената болница. Разказът на медицинските сестри е от предаването “Честно казано с Люба Кулезич“, излъчващо се по ТВ Евроком.

Водещата Кулезич подхвана разговора със заключението: “Протестите Ви напреднаха твърде много, те вече не само за заплати“, Димитрия Димитрова започна отговора си така: “Протестите ни никога не са били само за заплати. Така се анонсира от медиите, че нашата цел е повишаване на заплатите. Осемте точки, които сме написали, искаме промяна на Закона за съсловните организации, без търговски дружества в здравеопазването. Не искаме да има търговия със здравето. Искаме да се направи така, че да се лекуват хората. Да не става така, че болниците да прибягват, да са принудени да прибягват към злоупотреби, за да могат да си докарват пари, с които да си покрият разходите и да се дадат заплатите на персонала“.

“За да изкара заплатата на един лекар, на една сестра, на един санитар да покриеш разходите, ти трябва да направиш X пътеки. Когато не можеш да ги направиш тези X пътеки, ти тръгваш и ги надписваш. Лежи Иван и Марийка го гледа, хайде да вземем и Марийка на пътека, правим пътека и на Марийка. Веднага там има лъжливи изследвания, лъжливи процедури, за да могат дойдат пари, които да покрият болниците“, продължи с разкритията Димитрия Димитрова.

“Не искаме да бъдем съучастници в кражбата от нас, защото ние крадем от нас самите, от Вас, от населението. Идва моментът да се лекува някой, а се оказва, че няма пари за него. Наскоро знаете случая за Мимето. Казах неща на здравния министър право в очите, да е реагирал? Защо не реагира? Някой беше казал: “Този, който посмее да бръкне и да прави реформи в здравеопазването си прави сепуко“. Никой не смее да се обрече, просто той се унищожава. Никой не смее да бръкне и да направи тези реформи, а те ако не станат, просто нещата стават сериозни“, добави Димитрова.

Водещата Кулезич се обърна към Веселина Ганчева и я попита защо никой не смее да прави реформи, каква е причината? Ганчева отговори по следния начин: “Мисля, че са намесени страшно много финансови интереси. Тук вече навлизаме в дълбоката тиня и затова не сме удобни на никого. В крайна сметка обаче ние медицинските специалисти казваме, че не искаме да сме съучастници в това нещо. Искаме да се работи качествено, всички говорят за качествено здравеопазване. В този си вид – няма как да е качествено. Ние обричаме нас, семействата ни и всички български граждани на едно некачествено здравеопазване“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ