Няма бъдеще тая държава! Общината се отказа да се бори за къщата на Яворов, ето цената на историческия паметник

яворов, къща

Къщата, в която се намира музеят на Яворов в София, отново е обявена за публична продан.

Цената, на която е оценен имотът на улица „Раковски“ 136, е близо 1,3 млн. лева. Столичната община вече е обявила интереса си с помощта на държавата да откупи частния имот, но тъй като се водят дела за собствеността, и на този търг няма да участва.

Къщата музей на Яворов е повече музей на едно отминало време, на един тип семейни отношения между мъжа и жената, затова тя има друга цена. Ние нямаме много музеи, защото, замислете се, историята на България като независима държава не е твърде дълга. Нямаме много места, които да съхраняват колективната памет. А това нещо е митологизирано – дори заради тази инвестиция в колективно въображение и на национална памет в нея, тя трябва да бъде запазена, обясни за Дарик литературоведът Милена Кирова.

Това е третият опит на частен съдебен-изпълнител да продаде къщата, в която Яворов и Лора Каравелова са живели една година, а през 1963 г. е превърната в музей.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ