Отмениха бедственото положение в Котел

571302

Бедственото положение в община Котел е отменено.

Това съобщи за БНР кметът на общината Коста Каранашев. Всички улици са проходими и ситуацията е нормализирана. В момента се прави дезинфекция на пострадалите къщи, а БЧК раздава чаршафи и одеяла на хората, които вчерашният порой остави без покъщнина.

Нанесените щети по първоначални изчисления са за около 500 хиляди лева, съобщи кметът Коста Каранашев, след направените повторни огледи днес. „За тези пари ще направим искане до Комисията по бедствия и аварии. Двете улици, които са на 100% развалени от бедствието може би около 4 500 квадратни метра ще трябва да се възстановят насипи, канализация и асфалтова настилка“, разкри Каранашев.

Остава ограничено ползването на питейна вода, заради замътването. „По принцип дават го и днес да превали. Мисля, че два три дни, след днешния дъжд ще се нормализира водата и ще бъде годна за пиене“, допълни Каранашев.

Вчера Общинският съвет отпусна на бедстващите 30 хиляди лева от резерва на община за справяне с наводнението. Противопожарната служба се включи в отводняването на 58 жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция и ресторант.

От община Котел бяха осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони. Най-тежко засегнати от пороя са четири улици в ниската част на града. Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ