Уволниха шефът на затворите! Причината – жалба на мултимилионерка, че й мирише на мухъл

данаил кирилов бойко борисов

Директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов е освободен от поста. Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Министърът е направил в понеделник инспекция на сградата на ареста на бул. „Г.М.Димитров“, след като се е запознал с жалбата на Евгения Банева в 18 страници за лошите условия.

„Жалбата е изключително подробна. Отбелязах си поне 15 елемента, които исках да проверя, затова реших, че трябва да се извърши внезапна проверка. Това, което видях е по-добро от описаното в жалбата. При всички положения има какво да се подобрява, тъй като сградата е строена по времето на социализма по планове на ЩАЗИ, има проблеми с инсталацията“, смята Кирилов.

Иначе Банева била права по отношение на малкото разстояние между двете решетки и прозореца. Проверката показва, че в този участък се събират прах и боклуци, а физическият достъп е ограничен.

„Този въпрос трябва да се реши, но аз дишах въздух там. Това не значи, че не трябва да търсим решение“, подчерта той. Проверил е също храната, която получават затворниците и според него е от средно качество.

„Видях и арестантите как подхождат при липса на хладилници. Там по всякакъв начин в килиите се използваше течаща вода за охлаждане. Имаше случаи на умишлено запушване на санитарните съоръжения, което пък води до увеличаване на случаите на течове в канала и от мокри мазилки. На проверката мухъл не видях, но видях мокри стени“, разказа впечатленията си той.

Министърът смята, че е крайно време да има нова сграда на ареста. В момента се работи по 14 проекта, сред които и по Норвежкия финансов механизъм – изграждане на център за обучение и нов затвор. Норвежки специалисти са посетили площадка в Самораново, където би могло да се построи нов затвор. Лично министърът е заявявал, че би искал да има чисто нов софийски затвор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ