ВМРО разкри скандален замисъл на Фандъкова и ГЕРБ: София пак вдига цените на билетчето, вдига и заплатите на…

карлос контрера

На 11-ти юли общинските съветници от ГЕРБ с лекота приеха доклад на кмета на Столична община, според който за следващите три години ще се водят преговори и ще се увеличават с по 10% заплатите на работниците и служителите в градския транспорт. Въпреки много неясноти и липсата на каквато и да е конкретика по финансовите въпроси, идеята беше възприета.

Групата „Патриоти за София-ВМРО и АТАКА“ не участвахме в гласуването с ясното съзнание, че решението е един пиар, зад който не стоят никакви разчети. Липсват данни как са водени преговорите и какъв е бил резултатът от тях. Споразумението предвижда в следващите три години увеличение с по 10% на възнагражденията, което грубо означава около 25-30 млн. лв. повече на година (в т.ч. влизат и осигуровките, които работодателят трябва да внася врху по-високите суми). Откъде ще дойдат тези пари не е ясно. А вариантите са два – да се увеличат цените на картите и билетите или да се увеличи субсидията, която общината дава всяка година на транспортните си оператори. Тази субсидия в момента е 100 млн. лв. И се плаща от данъците на столичани. Ние, патриотите смятаме, че няма как да се увеличат данъчните приходи с по 25-30 млн. лв. на година, за да се превеждат като субсидия за заплати в градския транспорт.

Действително всички искаме да се увеличават доходите, да осигуряваме повече условия за труд, но цената за това трябва да бъде платена от някого. В случая общината разходва парите на софиянци и трябва да е много внимателна какви харчове прави.

Като общински съветник от ВМРО изразих и позицията, че това споразумение де факто ще създаде напрежение в следващите три години, защото ще бъде ползвано като аргумент, че Столична община се е задължила да осигури въпросните увеличения. Открит остава въпросът какво правим с ниските заплати в други общински структури и звена – например тези на медицинските сестри, например заплатите на инспекторите в Столичен инспекторат и т.н.

Най-притеснително е, че не се даде никаква яснота откъде ще дойдат средствата.

Що се отнася до проблемите на работниците и служителите в градския транспорт ние от ВМРО смятаме, че с едно увеличение на заплатите няма да се решат проблемите, напротив необходима е една широка социална програма, която да привлича и задържа кадрите, необходими ни да осигурим масовия градски транспорт в столицата. Можем да помислим за облекчен достъп за децата на служители в градския транспорт до детски градини, да помислим за специална програма за общински жилища и т.н.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ