ГЕРБ: Съкратеното следствие да остане, без задължително намаляване на присъдата

данаил кирилов бойко борисов

Съкратеното съдебно следствие да остане, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, когато си е признал. Такива промени ще внесат от ГЕРБ в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, стана ясно днес на пресконференция на партията в парламента.

„Предложените изменения са в две алинеи на чл. 58а. Когато е извършено умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване пак може да се приложи института за редукция на наказанието. Това, което предлагаме е в две посоки. Сега редукцията по закон е с 1/3 от наказанието, ние предлагаме тя да е с 1/5, но освен това казваме – това не е императивно.

Това решение трябва да го вземе съда при определяне на наказанието. Тъй като наказателният съд е господарят на наказателното производство в съдебната фаза, той определя наказанието в рамките на това, което му определя закона и нека съда да определи тежестта, последиците на извършеното и тогава да прецени дали за това престъпление е допустимо да има редукция на наказанието, и ако е допустимо, тази редукция да бъде не повече от 1/5 от размера“, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

„В алинея 2-ра, където се уреждат двете най-тежки наказания в нашата правна система – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогичното правно решение – по преценка на съда може да се понижи степента на определеното наказание.

Тоест да имаме замяна от „доживотен затвор без замяна“ с „доживотен затвор“, или от „доживотен затвор“ на „лишаване от свобода от 20 до 30 г.“. Но и там съдът няма да бъде императивно задължен да наложи редукция на наказанието, а ще го съобрази както с установените факти, така и с позицията на участниците в процеса. Тук е момента да се каже, че в този момент ще се вземе и становището на прокуратурата, и то също ще има своята тежест в преценката на наказателния съд кое е обоснованото, ефективното и дължимо наказание за конкретното деяние“, допълни той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ