Убийство на момиче променя телефон 112

Полиция, Линейка

Наскоро Върховният съд на Европейския съюз постанови, че мобилните оператори трябва да могат да засичат местоположението на лицата, които се обаждат до международния номер за спешни случаи 112. Полицията, Бърза помощ и пожарната трябва да имат възможност да проследяват къде точно се намира обаждащият се, независимо дали в мобилния му телефон има SIM карта или не.

Смъртта на едно отвлечено момиче в Литва

Съдът на Европейския съюз в Люксембург взе решение да задължи мобилните оператори да ползват специална проследяваща система след един фатален случай от 2013 година, при който бе отвлечена литовска девойка, а след това изнасилена и убита. 17-годишното момиче звъняло 10 пъти на спешния телефон 112, молейки отчаяно за помощ.

В централата за спешни повиквания обаче не се виждал номера на използвания мобилен телефон, което попречило да се установи местоположението на девойката. Младото момиче, отвлечено от литовския град Паневежис, било изнасилено и изгорено живо в багажника на автомобил.

По-късно семейството на момичето завежда иск срещу литовската държава за неспазване на правилата на ЕС, съгласно които страните-членки трябва да гарантират, че след всяко обаждане на телефон 112 местоположението на обаждащия се може да бъде засечено. По-късно случаят бе отнесен до Съда на ЕС.

Засега не е ясно дали телефонът на момичето е имал SIM карта или е имало някаква друга причина, която е възпрепятствала номерът ѝ да бъде проследен.

Според Европейската асоциация за спешните номера, осем от 28-те държави-членки на ЕС, в това число и Франция, понастоящем не дават възможност на телефони без SIM карта да извършват обаждания към телефон 112. Асоциацията обясни, че това ограничение съществува, за да се предотвратят случайните повиквания на деца, които си играят с телефона.

Има и други трагични случаи

Страните-членки на ЕС в момента формират мнозинството от държави, които използват единния номер за спешни случаи 112. Още няколко страни, сред които Австралия, Китай, Индия, Турция и САЩ са предприели стъпки, за да въведат услугата.

Сходен трагичен инцидент в Румъния предизвика многохилядни протести в Букурещ през лятото на тази година. 15-годишно момиче бе звъняло на полицията три пъти, за да съобщи, че е отвлечена от мъж, който я е изнасилил. Когато румънската полиция стига до нея цели 19 часа след обаждането, момичето е вече мъртво.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ