Цацаров обясни в НС защо Малинов е обвинен в шпионаж, но това не е атака срещу русофилите

Заснемане

Народното събрание не може да иска доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно законодателно производство. Трябва освен това да има позволение от наблюдаващия прокурор. Това заяви от трибуната на Народното събрание обвинител номер едно Сотир Цацаров.

„Независимо от тази две разпоредби, ще представя пред вас възможните факти, които могат да бъдт представени, без да бъдат нарушавани тези разпоредби“, добави той.

„Досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. Извършени са 11 претърсвания на посещения. Всяко е извършено с предварително разрешение на съдия от СНС. Извършени са и 5 броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с разрешение на съдия“, заяви Цацаров.

„Извършени са 8 лични обиски на лица, всяка с разрешение на съдия. Разпитани са 15 свидетели, двама пред съдия. 8 лица са задържани“, каза той.

„След като е направена преценка на целия обем доказателства в резултат на действията от разследванията. В качеството на обвиняем е привлечено едно лице – Николай Малинов. Паричната му гаранция е 50 000 лева. Забранено му е да напуска страната“, каза обвинител номер едно.

„Ограничителна мярка е наложена на едно лице – Леонид Решетников, на който председателят на ДАНС е забранил да влиза на територията на България за период от 10 години“, заяви Цацаров и добави, че от днес и още едно лице е получило същата забрана. Става въпрос за Константин Малофеев.

„Разследването е започнало като разследване за пране на пари. Тези пари са стигали до определено дружество, лице и организации. Конкретното лице е Николай Малинов. Не сме събрали каквито и да е доказателства по отношение на други лица“, каза той.

Не малко от тези потоци са от чужда страна, чужди потоци и организации и са насочени към обвиняемия и към дружества, контролирани от него. Тук не става въпрос за финансиране с търговска цел, а с цел реализиране на определени дейности на територията на Република България. Основната част от тези задачи е с преориентация на българската вътрешна и външна политика“, добави обвинител номер едно.

„Достатъчно е да спомена само един документ, който бе намерен при претърсването вчера. Въпросният доклад е докладна записка, изготвена от обвиняемия, относно необходимата геопополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме „Проект България““, припомни Цацаров.

„В публичното пространство бе казано, че това е преследване за идеи, но това не е така. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са срещу националната ни сигурност – това е престъпление. Аз не мога да се съглася, че това е политическа акция, свързана с изборите или печелене на политически дивиденти. Това, което правим, е да си вършим работата“, смята главният прокурор.

„Това не е атака срещу Движение „Русофили“. Обвиняемият е председател, но отговорността е за личните му действия. Движението е било използвано за организация на определени цели, но ние няма да преследваме членовете му. Това не е разделение на българското общество на русофили и русофоби. В случая става въпрос не на чии чужди национални интереси симпатизираш, а че вредиш на българските национални интереси“, каза Цацаров.

„Арестите са извършени в стриктно спазване на закона“, завърши Цацаров.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ