Иван Гешев огласи огромна опасност за България

Иван Гешев

До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на форум „Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки“, предаде агенция „Фокус“.

„Трябва съвсем откровено да си кажем, че от този случай може категорично да се каже, че някаква степен държавата до момента в лицето на всичките власти, е подценявала този проблем. Затова смятам за особено важно присъствието ни днес тук на това място. Какво имам предвид?

При разговор с представители на асоциацията на банките, един неин представител каза следното, което оцених, че е точно. То беше, че се радва, че е осъществена“ такава масирана атака срещу НАП, която е един от устоите на държавата, защото може би държавата нямаше да реагира по този начин и толкова бързо, ако беше атакувано едно частно дружество.

Този поглед на ситуацията до момента не бях го обмислял, но осъзнат, че има известна доза истина“, допълни още Иван Гешев.

По думите му последствията на такава атака срещу едно структуроопределящо предприятие в държавата, срещу една банка, може да доведе до последствия дори и по-тежки, които са били потенциално възможни в случая от НАП.

„Ако до преди две-три години една банка е била атакувана по този начин по два-три, четири пъти на ден, за някои банки и други търговски дружества, се стига до няколко хиляди атаки в момента в България. Сигурен съм, че ситуацията не е по-различна в други сегменти на бизнеса. Това представлява сериозна опасност“, изтъкна още Гешев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ