Съседна Турция в паника след труса: Мобилните оператори блокираха, минаре на джамия се срина

Заснемане 1

Аварийните власти в Турция заявиха, че земетресение с магнитуд 5,8 е разтърсило Истанбул , което предизвика паника сред жителите.

В туитър се появи и снимка на минарето на централната джамия на квартал Авджелар, което се срина след труса. Местните разтълкуваха това като лоша поличба.

Органът за управление на бедствията и извънредните ситуации заяви в изявление, че трусът е ударил в Мраморно море в 13:59 ч. (10:59 ч. GMT) на 6,9 километра под земята, за което ПИК съобщи по-рано днес. Трусът бе усетен и у нас – в Пловдив, Бургас и Варна.

Свидетели твърдят, че са усетили, че сградите се разклащат, някои офиси и училища са временно евакуирани. Държавната болница в Силиври беше евакуирана от съображения за сигурност. В близост до болницата се е сринал покрив на сграда, от което са ранени петима, на които е оказана помощ, предаде онлайн изданието „Takvim“.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу написа в профила си в Twitter, че към момента няма съобщения за щети или ранени хора.

Съобщава се, че земетресението е било усетено и в съседни провинции.

Във вторник, земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер удари Силиври, област Истанбул.

Турция е пресечена от разломни линии и е предразположена към земетресения. На 23 октомври 2011 г. повече от 200 души бяха убити, а 1000 ранени след мощно земетресение от 7,2 по Рихтер в Югоизточна Турция. Повечето от жертвите бяха от град Ерджиес, където се срутиха десетки сгради.

През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удари град Измит, на 90 км югоизточно от Истанбул, при което загинаха над 17 000 души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ